NYTT: Mobiloperativsystemet Ios 10 inneholder en rekke nye funksjoner som kan gjøre hverdagen din enklere. Foto: Alexander Klanderud
NYTT: Mobiloperativsystemet Ios 10 inneholder en rekke nye funksjoner som kan gjøre hverdagen din enklere. Foto: Alexander Klanderud

Disse 10 nye Iphone-triksene bør du kunne

I forrige uke fikk de fleste «ny Iphone». Har du prøvd alle de nye funksjonene?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For én uke siden ble den tiende utgaven av Apples operativsystem for Iphone og Ipad, Ios, tilgjengelig for folk flest. Det nye operativsystemet har fått nye funksjoner, mens mange gamle har fått en relativt omfattende overhaling. Selv beskriver selskapet Ios 10 som sin mest omfattende lansering.

Du har kanskje allerede oppdaget den redesignede Musikk-applikasjonen og den nye Hjem-appen? Dette er to av en lang rekke funksjoner.

Her har vi samlet ti andre nyvinninger som du kanskje ikke har lagt merke til:

1. Skjermen tennes automatisk

Lurer du på om du har fått noen varslinger siden sist du sjekket mobilen? Nå kan du bare løfte den opp fra pulten for å få svaret. I Ios 10 tennes nemlig skjermen automatisk når du løfter opp mobilen. Dermed slipper du å trykke på hjemknappen for å vekke skjermen, noe som tidligere førte til at fingeravtrykkleseren låste opp telefonen (og notifikasjonene forsvant).

2. Trykk på knappen for å låse opp (eller ikke)

For å låse opp iPhonen din, må du nå trykke inn hjemknappen. Liker du ikke denne endringen? Da er det godt å vite at du kan deaktivere den. Muligheten finner du under «Generelt», «Tilgjengelighet» og «Hjem-knapp» i Innstillinger-applikasjonen.

Uansett, den gamle skjermlåsen er historie.

3. Varslinger

Hvis du har oppdatert til Ios 10, har du nok oppdaget at varslingssenteret har fått et helt nytt utseende. Mange varslinger lar deg også utføre ulike handlinger direkte fra låseskjermen. Alt du trenger å gjøre er å klikke hardt på skjermen (hvis du har Iphone 6s eller nyere).

4. Widgeter

Widgeter har riktignok vært en del av Ios siden Ios 8, men i den nyeste utgaven av operativsystemet har de blitt mye bedre.

Hvis du blar til høyre på låseskjermen (eller etter at telefonen er låst opp) får du tilgang til disse små programmene som ofte viser nyttig informasjon. Tidligere var disse en del av varslingssenteret. Apple har også åpnet for at de kan vise mer informasjon enn tidligere.

Blar du deg helt nederst i oversikten, kan du legge til eller fjerne widgeter ved å klikke «Rediger». Du kan også endre rekkefølgen.

5. Juster styrken på lommelykten

Hvis du har en Iphone 6s eller nyere, kan du justere styrken på lommelykten ved å klikke hardt på lommelykt-knappen i kontrollsenteret (svipe opp fra hjemskjermen). Bruksverdien er kanskje begrenset, men det er jo litt gøy ...

6. Iphone er blitt lupe

Nå kan du faktisk bruke Iphone som lupe. Denne funksjonen må imidlertid aktiveres. Dette gjør du ved å klikke på «Generelt», «Tilgjengelighet» og «Lupe» i Innstillinger-applikasjonen.

For å åpne forstørrelsesglasset etter aktiveringen, må du trippelklikke på hjemknappen.

7. Nytt bildesøk

«Bilder»-applikasjonen har fått en solid overhalling. Blant annet har du fått en ny knapp som heter «Minner». Men det mest oppsiktsvekkende er kanskje at Iphone nå skjønner hva bildene dine viser. Hvis du for eksempel skriver «bikkjevov» (eller «hund») i søkefeltet, vil bilder av familiehunden dukke opp.

8. Nye muligheter i meldinger

Meldinger er kanskje den applikasjonen som har fått flest nye funksjoner. Her er noen av dem (husk at mottakeren også må ha Ios 10):

For det første kan du nå sende «klistremerker» til vennene dine. Dette gjør du ved å klikke på applikasjonssymbolet til venstre for feltet hvor du skriver meldingen. Ved å klikke på knappen nederst i venstre hjørne kan du endre kategori, eller gå til butikken for å laste ned flere klistremerker.

Nå kan du også sende håndskrevne meldinger, hjerteslag eller kyss til kontaktene dine. Dette gjør du ved å klikke på hjertesymbolet til venstre for meldingsfeltet.

Til slutt vil vi nevne at du kan erstatte ord med emojies. Skriv meldingen som normalt. Klikk deretter på globusen på tastaturet for å endre til emoji-tastaturet. Sannsynligvis vil mange av ordene i meldingen være streket under. Klikk på ordene for å bytte disse ut med en emoji.

9. Nye emojies

Hvis du kommer til å bruke den nye emoji-funksjonen i «Meldinger», er det godt å vite at Ios kommer med hele 72 nye symboler. Blant nyvinningene er «en mann som går», samt regnbueflagget.

10. Du kan slette standard-appene

Denne dagen har mange ventet på! Nå kan du endelig slette «Aksjer»-applikasjonen, som du kanskje aldri har åpnet. Den nye utgaven av Ios lar deg nemlig slette mange av standard-applikasjonene, noe som tidligere ikke før har vært mulig. Du sletter standardprogrammene på samme måte som du sletter andre apper: Bare trykk vanlig på programsymbolet til «slette-krysset» dukker opp.