Mandag morgen eksploderte en rørbombe da en bomberobot forsøkte å uskadeliggjøre den i New Jersey. Samtidig etterlyser politiet i New York en 28 år gammel mann i forbindelse med helgens eksplosjon på Manhattan. Foto: Politiet/CBS
Mandag morgen eksploderte en rørbombe da en bomberobot forsøkte å uskadeliggjøre den i New Jersey. Samtidig etterlyser politiet i New York en 28 år gammel mann i forbindelse med helgens eksplosjon på Manhattan. Foto: Politiet/CBS

Frykter ny terrorcelle i USA etter bombeangrep

Amerikansk politi etterforsker tre terroraksjoner på halvannet døgn, og etterlyser mannen på bildet for helgens eksplosjon på Manhattan.

Politiet i New York gikk mandag ettermiddag ut med navn og bilde av 28 år gamle Ahmad Khan Rahami som etterlyses i forbindelse med lørdagens eksplosjon på Manhattan. Byens ordfører Bill de Blasio sier Rahami kan være bevæpnet og farlig.

29 personer ble skadd da en bombe eksploderte i bydelen Chelsea.

Den 28 år gamle mannen er amerikansk statsborger, men ble født i Afghanistan. Hans siste kjente adresse er i byen Elizabeth i New Jersey, en halv time unna New York.

New York-guvernør Andrew Cuomo sier mandag at Manhattan-eksplosjonen kan ha koblinger til internasjonal terrorisme.

– Informasjonen vi har fått i dag viser at handlingen kan ha forgreininger til utlandet, men dette undersøkes nærmere, sier Cuomo ifølge nyhetsbyrået AP.

I helgen var Cuomo tydelig på at eksplosjonen på Manhattan trolig ikke kunne kobles til internasjonal terrorisme.

Rørbomber

Det var i Elizabeth at alarmen gikk på ny natt til mandag. To menn oppdaget en ryggsekk fylt med rør og ledninger. Sekken fant de i en søppeldunk i byen Elizabeth i New Jersey, en halv times tid utenfor New York.

Det ble sendt en drone over den mistenkelige sekken, og alle nødvendige tiltak ble satt i verk. En av de fem rørbombene eksploderte da en bomberobot forsøkte å uskadeliggjøre den.

Her eksploderer rørbomben i New Jersey

Søppelspannet hvor rørbombene ble funnet er like utenfor en pub, rundt 500 meter fra togskinnene.

– Den eller de som kastet dette i søppelet forsøkte trolig å bli kvitt det. Dette er ikke et veldig folksomt område, sier borgermester i byen Elizabeth, Chris Bollwage, til CNN.

Bombe ved mosjonsløp

Et drøyt døgn tidligere eksploderte en bombe i et søppelspann ikke langt ruten hvor et planlagt mosjonsløp skulle gå i New Jersey. 3000 deltakere var påmeldt til løpet, som av sikkerhetsmessige årsaker ble avlyst.

Løpet var i utgangspunktet forsinket, noe som forhindret at mange løpere var ved søppelspannet da det eksploderte.

Ifølge påtalemyndigheten var det flere innretninger som var surret sammen, men ikke alle eksploderte. Ingen personer ble skadd i eksplosjonen.

NEW JERSEY: Politiet undersøkte området hvor en bombe eksploderte der et mosjonsløp skulle gå lørdag. Foto: Mark Makela/Getty/AFP
NEW JERSEY: Politiet undersøkte området hvor en bombe eksploderte der et mosjonsløp skulle gå lørdag. Foto: Mark Makela/Getty/AFP Foto: Mark Makela

Fant ny bombelignende gjenstand

Fire kvartaler unna hvor bomben eksploderte på Manhattan lørdag ble en annen bombelignende gjenstand funnet udetonert.

Ifølge New York Times var gjenstanden som ikke eksploderte fylt med splinter og laget for å skape en kraftig eksplosjon.

Sent søndag kveld ble fem personer med mulig tilknytning til eksplosjonen på Manhattan stanset i en bil på vei til flyplassen. FBI bekreftet at en bil ble stanset, men at ingen er siktet.

Frykter terrorcelle

Det pågår en intens etterforskning av helgens hendelser, og informasjonen som rulles opp gjør at myndighetene frykter en mulig terrorcelle i New York og New Jersey, melder CNN.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter er allerede i høy beredskap denne uken, med møte i FNs generalforsamling.

Statsledere fra hele verden kommer for å diskutere krisen i Syria og for å bygge en global koalisjon for å bekjempe IS. Det skal også velges ny generalsekretær i FN under dette møtet.