TILTALT: Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for å verve fremmedkrigere til IS i Syria. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILTALT: Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for å verve fremmedkrigere til IS i Syria. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Ubaydullah Hussain tiltalt for verving av fremmedkrigere

Omfattende tiltale ble utferdiget mandag av det nasjonale statsadvokatembetet.

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha vervet flere fremmedkrigere. For første gang er en mann tiltalt for terrorrekruttering i Norge.

Det er en omfattende tiltale som er utferdiget av Frederik G. Ranke i det nasjonale statsadvokatembetet.

«Han tilrettela og organiserte reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til ISIL i Syria», står det i tiltalen som TV 2 har fått tilgang til.

Ifølge tiltalen hjalp han med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til ISIL-personell.

Av personer som Ubaydullah Hussain skal ha hjulpet nevnes konkret følgende i tiltalen: Ishaq Ahmed, Abdul Hakim Sanchez Hammer, Adam Magomadov, Shamal Hagigi og Carlos Alberto da Coasta Garcia.

Hussain er også tiltalt for deltakelse i terrorgruppen IS fra august 2013 til 8. desember 2015. FN listet IS som en terrororganisasjon 30. mai 2013, og var tidligere en del av al-Qaida i Irak, heter det i tiltalen.

Et annet punkt i tiltalen handler om trusler han skal ha kommet med mot et vitne i en straffesak der han selv var siktet etter straffelovens paragraf 147d: «Han spurte om XXX visste hvem som kunne ha tystet på ham og/eller YYY, og uttalte at han gjennom advokaten til YYY kom til å få vite hvem dette var og at hvis han fikk vite hvem det var, kunne han hilse og si at han hadde Bhatti og brødrene etter seg, samt at han da ville være ferdig eller lignende.»

Rekrutterte konvertitter

I tillegg er Ubaydullah Hussain tiltalt for å ha rekruttert minst to konvertitter. En av dem, en etnisk norsk konvertitt på 19 år, er med i tiltalen. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, for forsøk på deltakelse i terrorgruppa Islamsk Stat. Mannen ble pågrepet i Sverige fjor sommer idet han var på vei ut av landet. Han har sittet i varetekt siden den gang.

Rettsaken mot Ubaydullah Hussain vil starte den 3. november i Oslo tingrett. Det er satt av seks uker til saken.

– Han nekter straffskyld, sier forsvareren, advokat John Christian Elden, til NTB.