Økt russisk trussel mot Sverige holdes hemmelig

Den økte trusselen har ført til at Sverige har utplassert soldater og stridsvogner på øya i Østersjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske myndigheter har fått opplysninger om at trusselnivået fra Russland har økt, melder Dagens Nyheter.

Opplysningene bidro til at Sverige utplasserte styrker på øya Gotland, som ligger rundt ni mil fra den svenske fastlandskysten.

Kilder med innsyn i etterretningsopplysningene og Sveriges militære beredskap opplyser til avisen at trusselnivået er «økt». Dette beskrives som en trussel fra Russland mot Sverige.

I forrige uke utplasserte det svenske forsvaret styrker på Gotland i Østersjøen for første gang på over ti år. 150 soldater og stridsvogner er blant annet på plass på øya, meldte SVT.

Gotland ligger ni mil fra den svenske fastlandskysten. GOOGLE MAPS
Gotland ligger ni mil fra den svenske fastlandskysten. GOOGLE MAPS

– Gotland er et av våre viktige militærstrategiske områder i Sverige. For å øke forsvarsevnen av Gotland må Försvarsmakten dels øke sin operative evne og dels la styrkene øve der, sier forsvarssjef Micael Bydén i en uttalelse som ble lagt ut på forsvarets nettsider torsdag.

Skal vi tro Russia Today, er Gotland «en strategisk øy nær Russland».

Holdes hemmelig

Trusselens karakter og innhold er klassifisert som topphemmelig, «av stor betydning for rikets sikkerhet». Detaljene er derfor ikke kjent.

For første gang på over ti år er det svenske styrker på Gotland. FOTO: Sören Andersson / TT / NTB scanpix
For første gang på over ti år er det svenske styrker på Gotland. FOTO: Sören Andersson / TT / NTB scanpix Foto: TT NEWS AGENCY

Regjeringskilder opplyser til Dagens Nyheter at trusselen fra Russland regnes som økt, men innholdet i trusselen holdes hemmelig også for dem. Heller ikke forsvarskomiteen er orientert om den økte russiske trusselen. Komitéleder Allan Widman forventer at Riksdagen snarest mulig får en orientering, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist vil ikke kommentere saken, skriver Expressen.

I begynnelsen av september opplyste både forsvarssjefen og forsvarsministeren at sikkerhetssituasjonen var blitt forverret. Forsvarsledelsen bestemte også å gjennomføre beredskapsøvelser for de militære styrkene uten å si fra på forhånd.

– Vi tilpasset planene våre til virkeligheten

Permanente styrker er på plass 1,5 år tidligere enn planlagt. Så sent som i august var forsvarsledelsens opprinnelige plan å ha operative styrker på Gotland innen utgangen av 2018, viser delårsrapporten fra Försvarsmakten.

– Dette viser at sikkerhetsbildet rundt Østersjøen blir stadig forverret, sier Moderatarnas forsvarspolitiske talsmann Hans Wallmark til nyhetsbyrået TT.

Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse ved universitetet i Lund, sier at noe har skjedd i det svenske etterretningsbildet.

– Men vi vet ikke hva det er. Derimot ser vi effektene av det. Den raske etableringen av styrker på Gotland er eksepsjonell, sier Agrell til Dagens Nyheter.

Sveriges regjering vil ikke kommentere den økte russiske trusselen mot Sverige. FOTO: Sören Andersson / TT / NTB scanpix 
Sveriges regjering vil ikke kommentere den økte russiske trusselen mot Sverige. FOTO: Sören Andersson / TT / NTB scanpix  Foto: TT NEWS AGENCY

Tipstelefon om spionasje

Fredag skrev Värnamo Nyheter at det svenske forsvaret mistenker at det har foregått spionasje mot militærøvelser.

– Vi så utenlandske kjøretøy i forbindelse med våre øvelser i Skillingaryd og Hagshult, sa informasjonssjef Jan Bohman ved Militärregion Syd til avisen.

Fire dager etter at det ble opprettet en tipstelefon som skal brukes til å varsle om mistenkt spionasje, var det kommet inn 65 tips, ifølge Sveriges Radio.

Sikkerhetsrådgiveren Johan Wiktorin, som leder Kungliga Krigsvetenskapsakademien, skriver i sin siste analyse at Russland utgjør en økt militær trussel mot Sverige og andre vestlige land.

– Trenden fortsetter mot væpnet konflikt. Vi har en direkte militær trussel mot vest, og dermed Sverige, mener Wiktorin. (NTB/TV 2)