RÅKJØRTE: Den 18 år gamle sjåføren risikerer fengselsstraff etter å ha blitt stoppet lørdag kveld. Dette er et illustrasjonsfoto. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
RÅKJØRTE: Den 18 år gamle sjåføren risikerer fengselsstraff etter å ha blitt stoppet lørdag kveld. Dette er et illustrasjonsfoto. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix) Foto: Solum, Stian Lysberg

UP stoppet mann (18) som kjørte i 139 i 70-sonen, så fikk de seg et kjempesjokk

Politiet i Haugesund beslagla fem førerkort i løpet av noen få timer på E134 lørdag kveld, men det er spesielt én råkjører de ikke glemmer med det første.

Fasiten etter et par timers kontroll langs E134 i Haugesund lørdag kveld var fem førerkortbeslag og totalt 24 reaksjoner.

– Det var et grusomt resultat, kommenterer operasjonsleder Jarle Utne-Reitan i Sør-Vest politidistrikt.

Men det var særlig en 18 år gammel mann som sjokkerte politiet.

– For det første kjørte han i 139 i 70-sonen. For det andre hadde han overlast: Det var fem passasjerer, fire unge jenter og en ung mann om bord, selv om bilen kun er registrert for fire passasjerer. For det tredje hadde bilen en rekke tekniske mangler, blant annet utslitte dekk. Dessuten hadde føreren kun hatt lappen siden februar i år, forteller Reitan.

– Blir fotgjenger lenge

Bilen ble avskiltet og 18-åringens førerkort ble beslaglagt.

– Han kommer til å forbli fotgjenger i lang tid fremover. Så høy hastighet i en 70-sone kan gi fengselsstraff, men det er opp til politijuristen å vurdere dette, sier operasjonslederen, som mener det kun er flaks ingen ble skadd.

– Det var seks unge mennesker i bilen. Høy hastighet, en urutinert sjåfør og en bil i svært dårlig teknisk stand er selve oppskriften på en alvorlig trafikkulykke. Det er svært viktig at vi klarer å luke denne typen sjåfører ut av trafikken, sier Reitan.

– Hvordan reagerte sjåføren da dere stoppet ham?

– Han ble veldig lei seg, men om det skyldtes anger eller at vi tok fra ham førerkortet, vet vi ikke.

Ber foreldre følge med

Reitan ber foreldre om å følge med på hvem deres håpefulle sitter på med.

– Jeg tror at foreldrene til passasjerene i denne bilen blir veldig overrasket når de får vite hva som skjedde, sier han.

Men det var ikke bare i Haugesund-trafikken at politiet hadde mye å stri med lørdag kveld. I Lavangsdalen i Troms mistet to unge personer førerkortet i en fartskontroll.

En 18 år gammel kvinne kjørte i 116 kilometer i timen i 80-sonen, mens en 20 år gammel mann ble fotgjenger etter å ha kjørt i 119 kilometer i timen på den samme strekningen.

I tillegg ble det skrevet ut seks forenklede forelegg.