ILLUSJON: Flytt blikket rundt på dette bildet og bli forbløffet. Foto: Akiyoshi Kitaoka
ILLUSJON: Flytt blikket rundt på dette bildet og bli forbløffet. Foto: Akiyoshi Kitaoka

Dette bildet er et mysterium

Driver folk verden over til vannvidd. Forstår bildet hvor du ser?

Hvor mange svarte sirkler ser du på bildet? Svaret er tolv. Men hvor mange klarer du å se på en gang? Svaret er trolig fire. Det virker nærmest som om bildet til en hver tid forstår hvor du fester blikket.

Hvorfor? Det er selv forskerne usikre på.

Selv ikke den japanske psykologiprofessoren og illusjon-mesteren Akiyoshi Kitaoka som står bak den uforklarlige optiske illusjonen har fasiten, skriver Slate.com. Det bare er sånn.

Forskeren har fått massiv respons fra mer eller mindre forvirrede mennesker verden over etter at han delte illusjonen på Facebook.

Illusjonen er en variant av det såkalte «Hermann-gitteret», en optisk illusjon laget av den tyske vitenskapsmannen Ludimar Hermann i 1870. Der viser det seg tilsynelatende mørke prikker i kryssene mellom de svarte firkantene i mønsteret, men det avhenger av hvor du fester blikket.

Forsvinningseffekt

Illusjonen har fått stor oppmerksomhet fra forskere fordi det er en såkalt «solid illusjon», det vil si at alle oppfatter den likt. Det mest vanlige er at visuelle illusjoner oppfattes ulikt fra person til person.

En variant av Hermann-gitteret Foto: Famousdog/Wikimedia Commons
En variant av Hermann-gitteret Foto: Famousdog/Wikimedia Commons

Kitaoka har døpt sin illusjon «Ninio's Extinction», er oppkalt etter Jacques Ninio, som har publisert en forskningsrapport på fenomenet sammen med Kent Stevens, skriver nettstedet QZ.com.

De oppdaget at ved å tegne inn hvite sirkler rundt kanten på de svarte prikkene i rutenettet så oppsto det en nytt fenomen, noe de kalte «extinction effekt» som kan oversettes til «forsvinningsseffekt». Prikkene blir tilsynelatende visket ut og forsvinner avhengig av hvor du fester blikket.

Vitenskapelig mysterium

Så hva forårsaker at vi ser dette? Tidligere forskning har tydet på at det har noe med hvordan rutenettet faller på netthinnen, der celler kalt fotoreseptorer reagerer på lyset. Annen forskning har imidlertid sådd tvil om denne teorien, fordi at dersom man endrer rutenettet bare litt så blir illusjonen ødelagt, selv om cellene da skulle ha reagert på samme måte.

De svarte prikkene dukker opp og forsvinner i stort tempo. Foto: Tó campos1/Wikimedia Commons
De svarte prikkene dukker opp og forsvinner i stort tempo. Foto: Tó campos1/Wikimedia Commons

Dette har ledet forskerne til å tro at illusjonen skjer i hjernens visuelle senteret bakerst i hjernen. Det er imidlertid ikke enighet om hvilken «feilkobling» som gjør at man ikke klarer å se alle prikkene samtidig.

Dermed er den utrolige illusjonen et vaskeekte vitenskapelig mysterium, konkluderer Slate.com.

Se flere av Kitaokas illusjoner her.