Advarer mot klamydia-test: – Bør ikke brukes

Norske eksperter mener en klamydiatest som selges på Kondomeriet gir så mange gale svar at den ikke bør brukes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du blant dem som har kjøpt klamydiatest hos en av Kondomeriets ti butikker i Norge, eller på nett, så bør du vurdere å sjekke deg på nytt.

Testen bruker nemlig en metode som får slakt av norske eksperter.

Til tross for at den lover at den er 98 prosent sikker.

– Erfaring med denne typen tester viser at den gir veldig mange gale svar. 50-67 prosent av de som har klamydia vil få vite at de ikke har det, og det er et veldig høyt tall, sier overlege og medisinsk mikrobiolog Trygve Tjade ved Fürst laboratorium.

Han understreker at kritikken ikke gjelder hjemmetester der prøven sendes til laboratorium for analyse.

Alvorlige konsekvenser

Tjade får støtte fra flere eksperter Helsekontrollen har vært i kontakt med.

Professor emeritus Harald Moi ved Olafiaklinikken sier denne metoden for å avdekke klamydiasmitte ikke har vært brukt på laboratorier på mange år – fordi den er for usikker.

Klamydia er Norges vanligste kjønnssykdom. Hvert år får godt over 20 000 nordmenn påvist sykdommen, de aller fleste av dem er under 25 år. Tjade påpeker at et galt prøvesvar kan få alvorlige konsekvenser.

– Klamydiainfeksjon er jo en veldig viktig årsak til sterilitet, både hos kvinner og menn. Og de som har opplevd ufrivillig barnløshet vet hvor problematisk det er, så jeg synes dette er veldig alvorlig. Dessuten vil de jo også kunne spre smitten videre, uten at de vet om det, sier Tjade.

– Bør trekkes fra markedet

– Kan det tenkes at produsenten av denne testen har fått metoden til å fungere?

– Hvis de hadde gjort det så tror jeg de ville ha publisert det, at vi ville funnet dette i faglitteraturen, for det ville ha vært en revolusjon hvis de hadde fått til det, svarer Tjade.

Han er klar på at Kondomeriets klamydiatest bør trekkes fra markedet:

– Den har ingen plass på markedet i dag.

Supplement

Kondomeriet opplyser at de har solgt rundt 800 slike tester på halvannet år i Norge.

Til Helsekontrollen sier presseansvarlig Dorthea Berge at de har stolt på leverandørens opplysninger om at testen er 98 prosent sikker, slik det også står på pakka. Berge sier butikkjeden ser alvorlig på kritikken om at testen er upålitelig.

Berge opplyser at Kondomeriet har valgt å ta produktet ut av butikkhyllene etter Helsekontrollens sak.

Leverandøren er det danske firmaet Abblo Pharma. De avviser kritikken, og trekker fram en 14 år gammel studie av testen som skal vise at den er pålitelig. Men de legger til at testen må ses som et supplement til legebesøk.

Se Helsekontrollen på TV 2 onsdag klokken 20.00.