ett år til valget:

Flertall tror Erna blir gjenvalgt

– Jeg synes det er veldig hyggelig at folk tror det, men så er det jo viktig at man også skal stemme, sier Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett år før stortingsvalget viser TNS Gallups måling for TV 2 at 51,3 prosent tror Erna Solberg fortsetter som statsminister etter valget neste år. Det viser TNS Gallups statsministermåling for TV 2.

Lang valgkamp

I helgen åpnet både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre den lange valgkampen. I ett år skal de to rivalene kjempe om velgernes tillit for å styre landet de neste fire årene.

– Jeg synes det er veldig hyggelig at folk tror det, men så er det viktig at man også skal stemme, sier statsminister Solberg til TV 2.

– Nesten alle meningsmålingene nå gir jo regjeringen et mye bedre grunnlag enn noen regjering har hatt et år før valget helt tilbake til Willoch-regjeringen, sier hun.

Ett år før valget har et flertall av de spurte tro på at Erna Solberg går seierende ut av maktkampen. Men Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ligger ikke langt etter Solberg. 44,9 prosent tror Arbeiderparti-lederen vinner kampen og blir statsminister etter neste valg.

– Jeg synes det er ganske mye inspirasjon i den målingen, vi nærmer oss ansikt til ansikt, mener leder i Arbeiderpartiet Støre.

I dag er det et år til valget og de to rivalene er klar for en hard valgkamp.

– Vi har en valgkamp som er tett og går tett på hverandre. Men det skal også være slik at velgerne føler at vi snakker om de viktigste temaene. Vi ser valgkampen i USA som begynner å handle om alle mulig andre ting, det er ikke dit vi vil, sier Støre til TV 2.

Men det kan bli et valg der trynefaktor får betydning for hvem av de to som blir statsminister.

– Det at folk liker eller misliker en politiker har alltid en betydning. Men jeg tror ikke det er mer nå enn før, det har alltid vært sånn, du skal ha respekt og like folk for å stemme på dem, sier Solberg.

Kvinner tror på Solberg

Bakgrunnstallene viser at menn er delt på midten i spørsmålet om hvem de tror blir statsminister, mens et flertall av kvinnene tror Erna Solberg blir statsminister også etter neste valg. Blant unge velgere er troen størst på at Jonas Gahr Støre tar over, mens de eldre tror på gjenvalg. Det er bare i Midt-Norge at folk har større tro på Støre enn Solberg.

TV 2s kommentator: – Ingen dårlig måling for Støre

Våren 2015 trodde tre av fire at Jonas Gahr Støre ville bli statsminister etter neste stortingsvalg. Så startet Solberg opphentingen, før hun tok en klar ledelse i april i år. Da svarte 55,1 prosent at de trodde på gjenvalg av den sittende statsministeren, mens 41,9 prosent trodde at utfordrer Jonas Gahr Støre ville bli statsminister.

Klart foran Stoltenberg

For fire år siden, da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister i en rødgrønn regjering bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, svarte 30,9 prosent at de trodde han ville fortsette etter valget i 2013, mens 66,0 prosent trodde på en regjering med Solberg som statsminister.

Om målingen

TNS Gallup stiller følgende spørsmål på oppdrag for TV 2: Hvem tror du blir statsminister etter stortingsvalget?

I større grad enn når folk blir spurt om hvem de vil ha, mener er best egnet eller skikket til å bekle rollen som statsminister svarer folk mer frikoblet fra egen partipreferanse. Derfor er dette et såkalt stemningsbarometer, som ofte fanger trender før de ordinære meningsmålingene.

Målingen er tatt opp samtidig som septembermålingen med spørsmål om stortingsvalg, 29. august - 2. september. 964 personer med stemmerett er intervjuet.

Den ordinære partimålingen ett år før valget viser også at Høyre-Frp-regjeringen holder langt bedre på velgerne enn regjeringer har gjort tre år ut i valgperioden, viser en gjennomgang TV 2 har gjort.

Solberg i sentrum

Hele 84,2 prosent av Høyres velgere som har en mening svarer at de tror Solberg blir statsminister etter neste valg, mens 83,4 prosent av Frp-velgerne har tro på gjenvalg av den sittende statsministeren.

Til sammenligning svarer 79,8 prosent av Ap-velgerne Jonas Gahr Støre, mens 80,9 prosent av SV-velgerne gjør det samme. Blant Senterpartiets velgere er det 65,0 prosent som svarer at de tror på Støre.

I Kristelig Folkeparti raser debatten om hvem de skal samarbeide med etter neste stortingsvalg, etter at partileder Knut Arild Hareide har satt døra på gløtt for at de skiller lag med Venstre. 59,0 prosent av KrFs velgere svarer at de tror Solberg blir statsminister, mens 55,4 prosent av Venstres velgere gjør det samme.