GLEMT HVERDAGSHELT: Lano-såpen var et fast innslag på de fleste baderom før i tiden. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
GLEMT HVERDAGSHELT: Lano-såpen var et fast innslag på de fleste baderom før i tiden. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Nesten ingen kjøper slik såpe lenger

Når brukte du sist et såpestykke?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før i tiden fantes et stykke Lano eller Sterilan på vasken på ethvert respektabelt toalett. Også i dusjen og på kanten av badekaret var de gule eller grønne såpestykkene faste innslag.

Til og med bensinstasjoner og offentlige toaletter var ofte utstyrt med såpestykke. Kom man inn på et toalett med en dispenser med flytende såpe på 1980-tallet, var det nesten så man følte et kontinentalt sus gjennom avlukket.

Såpestykkene var fristende så lenge de var store og nyåpnet. Men ofte var såpene nedslitte og små, litt uhåndterlige og spisse i kantene og av og til med mørke render.

Flytende trend

Nå er det lenge mellom hver gang man kommer over et såpestykke. Det virker som om de nesten har blitt borte og glemt – fortrengt av flytende såper i fancy dispensere.

Såpefabrikken Lilleborg, som siden tidenes morgen har forsynt det norske folk med hygieneprodukter, bekrefter at salget av fast såpe har falt gradvis siden storhetstiden på 1980-tallet.

I dag utgjøre fast såpe rundt 7 prosent av Lilleborgs salg av produkter til personlig vask. 93 prosent av såpen som selges er altså flytende. Dette er både dusjsåpe, håndsåpe, intimsåpe og antibac-produkter.

– Denne utviklingen skyldes nok i hovedsak at forbrukerne oppfatter flytende såpe som mer moderne, lettvint og hygienisk, forklarer Anne Gjemdal, communications manager i Orkla Home & Personal Care.

Bakterie-bol

Inntrykket av at flytende såpe er mer hygienisk enn fast såpe, bekreftes av forskere. Nettstedet videnskap.dk skrev for noen år siden at et gram fuktig såpe kan inneholde nesten like mange bakterier som et gram avføring.

«Problemet er at bakteriene fra stedet hvor solen sjelden skinner, er vant til å leve i et hardt og lite gjestfritt miljø. Gallesalter i tarmkanalen har omtrent de samme egenskapene som man finner i miljøet på såpen, og derfor kan bakteriene klare livet på såpens fuktige overflate», heter det i artikkelen, som konkluderer med at flytende håndsåpe er et bedre alternativ.

P4 gjenga saken med tabloid glød under tittelen «– Såpestykker er som å vaske seg med bæsj».

Gammelmannsvasking

Amerikanske CBS News rapporterte nylig om en såpe-undersøkelse fra forskningsinstituttet Mintel. Undersøkelsen avslørte at de som fortsatt kjøper såpestykker, har to ting felles: De er over 60 år gamle og de er menn.

Rundt 60 prosent av amerikanere som er eldre enn 65 år mener det er greit å vaske ansiktet med et såpestykke, mens bare 33 prosent av folk mellom 25 og 34 mener det samme.

De unge sverger altså til flytende såpe. I tillegg til at denne typen såpe regnes som mer hygienisk, fremstår produktene ofte som mer fristende å kjøpe. Produsentene kommer stadig med nye innpakninger, dufter og varianter som gjør folk villige til å betale litt ekstra for en mer eksklusiv vaskeopplevelse.

Prisen på den gode, gamle håndsåpen er nemlig vanskelig å slå: for 20 kroner får du to Lano-såpestykker, og de er drøye.

Sterilan-trend?

Foreløpig er det ingen ting som tyder på at såpestykkene vil forsvinne. Faste såper lages også i eksklusive varianter. Lilleborg opplyser at salget av disse variantene øker noe, selv om det ikke er snakk om store volumer.

Små produsenter og spesialbutikker tilbyr elegante, håndlagde såper med flott design og høy kilopris. I Oslo kan man kjøpe såpe med økologisk kaffegrut som visstnok fjerner døde hudceller og gir huden nytt liv.

Kanskje det til og med er håp for den gode, gamle Sterilan-såpen?