jobbet med Thea steen på #sjekkdeg-kampanjen da hun fikk sjokkbeskjeden:

– Jeg fikk panikk og ville fjerne hele livmoren

Da Karine Thyness (31) jobbet sammen med nå avdøde Thea Steen for å få unge kvinner til å ta celleprøve fra livmorhalsen utsatte hun selv testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avdøde Thea Steens utrettelige arbeid med å få flere unge kvinner til å ta celleprøver fra livmorhalsen fortsetter.

Fredag lanserer Kreftforeningen og Det Nye en ny #sjekkdeg-kampanje.

Før Thea Steen døde ble hun tildelt Kreftforeningens hederspris for arbeidet.

I arbeidet med kampanjen fikk Det Nye-redaktør Karine Thyness (31) seg en alvorlig overraskelse.

Klump i magen

– Jeg jobbet med kampanjen i september i fjor og utsatte min egen celleprøve. Det er forferdelig ubehagelig å tenke på at du tar en test som kan gi deg svaret på at du har kreft. Det finnes nesten ikke noe mer skremmende, sier Thyness.

Likevel gjorde klumpen i magen at Karine til slutt gikk til legen og tok celleprøven. Resultatet var nedslående.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde alvorlige celleforandringer og at jeg måtte behandles. Jeg fikk helt panikk. Jeg ville fjerne hele livmoren min, men jeg møtte en fantastisk lege som hjalp meg gjennom hele prosessen. Jeg måtte fjerne en stor bit av livmorhalsen, men heldigvis ble jeg overbevist om at jeg skulle beholde livmoren min.

Enkel sjekk kan redde deg

Fjorårets kampanje resulterte i at rekordmange unge kvinner tok celleprøve, men selv om mange sjekker seg er det ifølge Kreftforeningens nettside fremdeles fire av ti som ikke gjør det.

– Det Thea Steen har gjort har reddet liv

Det kan koste dem livet.

– Unge kvinner i dag er så ambisiøse. De får til så mye, og det er så mye tak i dem. De skal trene, de skal gjøre karrière, være med venner og familie. Men når det gjelder helsen vår er vi ikke like ambisiøse. Nå må vi få til dette sammen for vi trenger ikke miste flere. Målet er at ingen kvinner skal dø av livmorhalskreft. Sjekk deg, sier Karine Thyness til God morgen Norge.

Thea Steen reddet mange

Thea Steen døde selv av livmorhalskreft 17. juli.

Helt til det siste jobbet hun for at denne kampanjen skulle leve videre uten henne. I dag har familien hennes opprettet et minnefond slik at arbeidet fortsetter.

– I år forteller vi andre kvinners historier, men Thea vil for alltid bli stående som den som fikk #sjekkdeg opp og frem. Hun var en fantastisk jente, og hun ga denne kampanjen både alvor og varme. Det er uutholdelig trist at ingen kunne redde Thea, men det er sterkt å tenke på at hun selv fikk redde andre, avslutter Karine Thyness.