I DIALOG: Bård Espen Hansen, redaktør for TV2.no, har bedt Facebook om en endring av policyen for posting av bilder. Foto:Nick Ut/AP/ ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
I DIALOG: Bård Espen Hansen, redaktør for TV2.no, har bedt Facebook om en endring av policyen for posting av bilder. Foto:Nick Ut/AP/ ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

BILDE-sensuren:

Facebook til TV 2: – Vi jobber med å forbedre reglene

Bilder som dokumenterer viktige nyhetshendeler og historiske hendelser, som napalm-bildet fra Vietnam, kan bli tillatt på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det signaliserer Facebooks medieavdeling i en mailkorrepondanse med TV2.no-redaktør Bård Espen Hansen.

– TV 2 er i direkte dialog med Facebooks medieavdeling i en liknende sak, etter at vi i sommer ble bedt om å fjerne en video av en naken neglisjert gutt i en flyktningeleir i Syria. I forbindelse med den saken har vi gjort Facebook oppmerksom på at den aktuelle videoen er del av en nyhetsreportasje av et barn som hadde mistet foreldrene. TV 2 har oppfordret Facebook til å endre reglene for publisering av reportasjefotografier, sier Hansen.

Vil forbedre publiseringsregler

I et svar på denne henvendelsen opplyser Facebook at det pågår et arbeid med å forbedre reglene som handler om hvilke bilder som godtas og hvilke som slettes og eventuelt fører til utestengelse av brukere.

– Jeg tror direkte dialog om problemstillingen vil være mer effektivt enn åpen konflikt. Vi har fått tilbakemeldinger om at Facebook tar TV 2s synspunkter på alvor, og at de har forståelse for dem. Vi har fått bekreftet at TV 2s innspill er tatt videre oppover i systemet i forbindelse med Facebooks pågående vurderingen av reglene for publisering.

Facebook: Vanskelig å skille mellom bilder

I et intervju med The Guardian utdyper en talsmann for Facebook selskapets syn på det såkalte napalm-bildet:

– Vi erkjenner at dette bildet er ikonisk, men det er vanskelig å sette et skille mellom å tillate bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre, skriver talsmannen til avisen.

Facebook sparket nylig redaktørene som behandlet såkalt «trending topics» og erstattet dem med algoritmer. Det gjør bildekontrollen mer utfordrende.

– Vi prøver å finne den rette balansen mellom å la folk uttrykke seg og samtidig opprettholde en trygg og respektfull erfaring for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å forsøke å forbedre våre retningslinjer og hvordan vi praktiserer dem, heter det ifølge The Guardian videre.

Solberg postet bilde

En rekke nyhetsmedier og enkeltpersoner har den siste tiden publisert det mye omtalte bildet av den nakne jenta Kim Phúc, som ble fotografert under Vietnam-krigen, for å teste Facebooks algoritmer som fører til sletting av bilder med nakenhet.

Tidligere denne uken ble forfatter Tom Egeland utestengt fra Facebook da han postet et innlegg der Phuc selv kritiserte Facebook for bildesensuren.

– Det er hårreisende. Det er umulig å vite omfanget av denne sensuren. Det er ingen redaktørinstans som kan forsvare eller begrunne denne praksisen, sa Egeland til TV 2.

Fredag var det statsminister Erna Solberg som skapte overskrifter da hun på sin Facebook-side postet bildet sammen med skarp kritikk av nettsamfunnet.

– Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder, skriver statsminister Erna Solberg (H) på sin Facebook-profil om fjerningen av det ikoniske bildet.