BLIR FRAKJØRT: Donald Trump har kjørt valgkamp på full gass lenge. Når Hillary Clinton nå legger inn et ekstra gir har Trump lite å svare med.
BLIR FRAKJØRT: Donald Trump har kjørt valgkamp på full gass lenge. Når Hillary Clinton nå legger inn et ekstra gir har Trump lite å svare med.

Derfor taper Donald Trump presidentvalget

De nasjonale målingene viser at Hillary Clintons forsprang på Donald Trump krymper. Trump kommer likevel tape valget. Her er hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidentvalget i USA er ikke valg i ett enkeltland. Det er valg i 50 ulike delstater. Det er nøkkelen til å forstå hvorfor det betyr lite at det nå kun skiller snaue tre prosentpoeng mellom Hillary og Donald på de nasjonale meningsmålingene.

Slik fungerer det:

I hver av USAs delstater avgir innbyggerne stemme. Presidentkandidaten som får flest stemmer vinner staten, og med det samtlige av statens såkalte valgmenn. The winner takes it all. Til sammen er det 538 valgmenn. For å vinne presidentvalget må man ha minst halvparten, det vil si 270.

I 40 av USAs delstater er valget avgjort på forhånd. 20 stater regnes som sikre for republikanerne (Trump), og 20 for demokratene (Hillary). Imidlertid varierer antall valgmenn pr. stat i forhold til folketall. Demokratenes sikre stater har langt flere valgmenn enn republikanernes.

Det betyr at før en eneste stemme er avgitt er Hillary Clinton garantert 244 valgmenn, mens Trump er sikret 126.

Konsekvensen er at det amerikanske valget avgjøres i ti såkalte vippestater hvor resultatet ikke er gitt på forhånd. I disse ti statene er det 168 valgmenn å kjempe om.

Alt Hillary Clinton trenger er å sikre seg 26 av dem, så er hun USAs neste president.

For å synliggjøre hvor nær Hillary er seier; i Florida alene er det 29 valgmenn. Med andre ord: Den som vinner Florida vinner valget. Hillary Clinton leder Florida med to prosentpoeng.

Selv om Donald Trump skulle vinne de resterende ni vippestatene utenom Florida så taper han likevel valget. Det som enda verre er for Trump – han leder kun i to av disse, og det med knapp margin.

De siste to månedene før valget tirsdag 8. november blir altså blytunge for Trump. Ikke minst fordi Clinton-leiren har lagt en brutal plan for å knuse The Donald i sluttfasen av valgkampen. Hør bare:

Mandag var Labor Day i USA, amerikanernes 1. mai. Labor Day er alltid første mandag i september, og anses som den offisielle avslutningen av sommerferien og starten på innspurten av valgkampen.

Hillary Clinton og Donald Trump har brukt sommerferien annerledes. Trump vært svært synlig med daglige valgkampmøter, en viktig årsak til at han har tettet noe av gapet på de nasjonale meningsmålingene. Hillary Clinton har holdt en lavere profil og anvendt tiden på lukkede arrangementer til å samle inn penger til valgkampavslutningen. Ufattelige 1.2 milliarder kroner har Hillary samlet inn i august.

Det betyr at Clinton-leiren kommer til å slå nådeløst tilbake mot Trump i sluttfasen av valgkampen – ikke minst med teppebombing av TV-kanalene med anti-Trump reklamefilmer.

Dessuten vil Hillary få betydelig hjelp. Avtroppende president Barack Obama, førstedame Michelle Obama, tidligere president Bill Clinton, visepresident Joe Biden, populære Bernie Sanders og Hillarys egen visepresidentkandidat Tim Kaine vil alle reise rundt i svingstatene for å holde valgkamp for Hillary Clinton.

Etter å ha ligget på cruisekontroll i sommer fyrer Clinton-kampanjen nå på samtlige åtte sylindere. Mens Trump-kampanjen har i gått for full gass lenge, og har lite å svare med.

Sorry, Donald – men løpet er kjørt. Du blir aldri president.