LEKEROM: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ser på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum tidligere i år. Tirsdag ble Trandum utvidet med en ny modul med 90 ekstra sengeplasser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEKEROM: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ser på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum tidligere i år. Tirsdag ble Trandum utvidet med en ny modul med 90 ekstra sengeplasser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Raser mot Listhaug: – Dette er fengsling av barn

Å kalle utlendingsinternatet på Trandum noe annet enn et fengsel, er en lek med ord, mener Redd Barna. Justisdepartementet vil vurdere alternativer, men ser ikke for seg at de vil slutte med internering av familier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag åpnet en smilende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug en ny modul på politiets utlendingsinternat på Trandum i Ullensaker.

«Jeg er veldig fornøyd med at politiet får nødvendige virkemidler for å sende ut de som ikke skal være i Norge. Totalt blir det 220 plasser på Trandum. Det vil hjelpe slik at utlendinger ikke forsvinner før vi skal tvangsreturnere dem», skriver statsråden på sin egen Facebook-side.

På Trandum, like ved flyplassen på Gardermoen, blir utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge fengslet før de sendes ut. I tillegg har internatet en familieavdeling. Også barnefamilier blir sperret inne.

I forrige uke skrev Aftenposten at 84 barn så langt i år har blitt internert og frarøvet friheten på Trandum. To barn har vært innesperret i 18 og 24 døgn.

I Norge er det ikke lov å fengsle barn under 14 år. Internatet på Trandum regnes ikke formelt som et fengsel, men som et internat.

På direkte spørsmål fra Aftenposten tirsdag om barn sitter fengslet på Trandum svarte Listhaug at det «er et sted der man oppholder seg i en periode til man får sendt de ut av Norge og opprettholdt asylinstituttet og norsk lov».

– Det er et fengsel

Men Redd Barna og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er ikke i tvil. Barn sitter fengslet på Trandum.

– Det er ingen tvil. Trandum oppfyller alle vilkår i definisjonen av et fengsel selv om det ikke er straff. Loven kaller det fengsling, du sitter bak låste dører – det er et fengsel, sier juridisk rådgiver André Møkkelgjerd i NOAS.

UTVIDER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) åpnet tirsdag en ny modul på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTVIDER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) åpnet tirsdag en ny modul på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Line Hegna i Redd Barna er enig.

– De er innesperret. Det er fengsling. Å kalle det noe annet, er en lek med ord. Barna vi har snakket med som har vært der, opplever at de har vært i fengsel, sier kommunikasjonssjefen.

Organisasjonene får støtte av jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo som er ekspert på internasjonal rett og menneskerettigheter.

– Det er ingen tvil. Etter norsk lov og etter folkeretten er dette fengsling. Det spiller ingen rolle hva statsråden kaller det, sier Andenæs til TV 2.

Han peker på at Den europeiske menneskerettsdomstolen i sommer gjorde det klart at det er ulovlig å fengsle barn, også sammen med foreldrene i påvente av utsendelse.

Vil møte Listhaug

Redd Barna tar statsråden på ordet når hun sier at hun ønsker innspill til alternativer.

– Vi ber Listhaug om et møte for å gi henne forslag til hva som er alternativer. Norge er forpliktet til å se på alternative løsninger, sier Hegna.

– Vi vil gjerne bidra med forslag. Det finnes gode erfaringer fra andre land, sier hun og peker på at barnefamilier midlertidig bor i hus som ligner mer på vanlige hus med store uteområder og flere barnefaglige ansatte som kan bidra til å forberede barna på retur.

– Det finnes også flere muligheter til å øke innsatsen for å få familier til å reise frivillig og dermed minske bruken av tvangsretur, sier Hegna.

VIL HØRE: Statssekretær Marit Berger Røsland (H) sier departementet vil lytte til innspill, men ser ikke for seg at de vil slutte med fengsling før tvangsretur. FOTO: Justisdepartementet
VIL HØRE: Statssekretær Marit Berger Røsland (H) sier departementet vil lytte til innspill, men ser ikke for seg at de vil slutte med fengsling før tvangsretur. FOTO: Justisdepartementet Foto: Olav Heggø

NOAS på sin side sier at deres innspill bør være kjent for statsråden.

– Vi har argumentert for at det finnes alternativer, både i et møte med statssekretæren for noen uker siden og i vår rapport «Frihet først» som kom i 2015, sier Møkkelgjerd.

Uheldig å splitte familier

Sylvi Listhaug var på reise onsdag og ikke tilgjengelig for kommentar, men statssekretær Marit Berger Røsland (H) sier til TV 2 at barna sitter på Trandum fordi det anses som uheldig å skille dem fra foreldrene mens de venter på transport ut av landet.

– Dette handler om folk som unndrar seg retur. Det er grunnlag for å fengsle de voksne og så ses det på som uheldig å splitte familiene, sier Røsland.

Innspillene fra NOAS tar hun med seg videre og departementet lover å høre Redd Barnas innspill i denne saken.

– Men vi ser ikke for oss at vi går bort fra bruk av fengsling og internering. Vi jobber kontinuerlig med å styrke innsatsen for frivillig retur, men jeg tror ikke vi kommer i en situasjon der tvangsreturer blir unødvendig. Formålet med bruk av fengsling er å hindre at de som skal sendes ut, unndrar seg retur og at politiet ikke finner dem. Det er et reelt problem i dag, sier Røsland.