Professor advarer mot badevektene: – Ikke la datteren din gå på denne

Helsekontrollens test viser at badevektene bommer stygt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En vanlig badevekt viser ikke lenger bare hvor mye du veier. Mange av produktene som selges i butikkene i dag forteller også hva kroppen din er sammensatt av. Blant annet lover de å si hvor mye fett du har i kroppen.

– Trist, mener Jorunn Sundgot-Borgen, som er ekspert på vektproblematikk.

Kan bidra til spiseforstyrrelser

Hun advarer mot å kjøpe en slik badevekt til tenåringer fordi hun mener det er en risiko for at svært mange, særlig unge, kan bli opphengt i sin egen fettprosent, og at det kan føre til spiseforstyrrelser.

– Hvis du gjør det, er du på en farlig sti, slår professoren fast.

Sundgot-Borgen mener det kun er enkelte grupper som behøver å måle andelen fett i kroppen.

– Hvis du spiser regelmessig, og beveger deg ganske ofte, helst litt hver dag, trenger de færreste å vite hvilken fettprosent man har, sier Sundgot-Borgen.

Om bade- vekttesten

Disse vektene var med i testen:

  • NOOA NO835, kr 699 hos Expert
  • Soenhle DeLuxe, kr 549 hos Jernia
  • Senz SE974, kr 299, Expert
  • Beurer BG40, kr 549, hos Clas Ohlson

Alle vektene ble kjøpt i midten av juni

Vektene måler andelen fett i kroppen ved å sende svake, elektriske signaler gjennom kroppen som måler ulik motstand i fett, væske og muskulatur.

De som kan ha nytte av å kartlegge fettprosenten, er imidlertid de som sliter med overvekt og som skal slanke seg og samtidig sørge for at det de går ned faktisk er fett – og ikke muskelmasse.

Vektene bommer grovt

Helsekontrollen har undersøkt om noen av de vanligste vektene på markedet faktisk klarer å måle fettprosenten.

På Norges idrettshøgskole har vi scannet åtte personer i en avansert kroppsscanner som bruker røntgenstråler for å måle kroppssammensetningen. De samme åtte personene har også blitt målt på fire populære badevekter kjøpt i norske butikker.

Resultatene viser at vektene er presise på veiing av antall kilo, ingen bommer med mer enn én kilo. Men på fettprosenten er det betydelig avvik.

Lengst unna fasiten i vår test er badevekta Senz SE974 fra Expert, som i snitt bommer med drøyt 16 prosent på de åtte personene. Den vekta som klarer oppgaven best er Soehnle DeLuxe kjøpt hos Jernia, men også denne viser 10 prosent feil på fettprosenten.

Skal si ifra til kundene

Kategoridirektør i Expert, Mikkel Alme, er ikke fornøyd med Helsekontrollens funn.

– Vi må erkjenne at dette ikke er godt nok, vi vil ta opp dette med vår produsent og forsøke å forbedre produktet, sier Alme.

Han legger til at Expert skal begynne å opplyse kundene om at badevekta ikke måler fettprosenten helt nøyaktig.