Velgerne rømmer fra Knut Arild til Erna

Med ett år igjen til stortingsvalget er KrF i ferd med å bli utradert.

Partibarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 sender sjokkbølger gjennom Kristelig Folkeparti som får en oppslutning på bare 3,7 prosent, en tilbakegang på 0,9.

– Det er et alt for dårlig resultat, sier partileder Knut Arild Hareide (KrF) til TV 2.

Vurderer å bytte side

De siste månedene har KrF-leder Knut Arild Hareide sådd tvil om hvem partiet vil samarbeide med etter stortingsvalget neste høst. Hareide har ikke utelukket at partiet skiller lag med Venstre foran neste valg.

Et knapt flertall av lokalpolitikerne til KrF ønsker, ifølge en undersøkelse Dagbladet har, at partiet bør samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Partileder Knut Arild Hareide har varslet at han vil konkludere på spørsmålet om hvem de bør samarbeide med når landsstyret møtes i november. Mens debatten raser faller KrF under sperregrensa.

Rømmer til Høyre

Bakgrunnstallene i septembermålingen viser at hver sjette velger som stemte på KrF i 2013 nå sier at de ville ha stemt Høyre. Omregnet til antall velgere betyr det at 25.000 som stemte KrF i 2013 nå oppgir at de ville ha stemt Høyre. Til sammenligning mister ikke KrF noen tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

Les Kjetil Løsets blogg: KrF-Hareides vanskelige valg

– Jeg tenker KrF må gjøre sine egne vurderinger og ha sin egen diskusjon. Men jeg tror kanskje at usikkerhet rundt hvor man står er en utfordring i møte med velgerne. Jeg mener KrF får mest igjen for å samarbeide med oss, men det er de som vil ta sine egne valg, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dersom det var valg i dag ville Hareide som stiller i Hordaland bare fått med seg Olaug Bollestad fra Rogaland til Stortinget.

Advarte mot Ap

Under debatten mellom lederne av ungdomspartiene i Arendalsuka, advarte lederen av Kristelig Folkepartis Ungdom Ida Lindtveit moderpartiet mot samarbeid med Arbeiderpartiet etter neste valg.

– Vi bør inn i regjering. Den regjeringen bør bestå av Høyre, Venstre og KrF, og vi inviterer selvsagt Senterpartiet med på samarbeidet, sa Lindtveit i debatten.

Borgerlig flertall

Dersom tallene i målingen var valgresultat ville de to regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet fått 75 mandater. Med støtte fra Venstre ville de dermed bare manglet et mandat på å få de 85 som trengs for å skaffe flertall på Stortinget. Dersom KrF med sine to fortsatt velger samarbeid på borgerlig side er det dermed borgerlig flertall.

– KrF kan få en nøkkelposisjon, men det er klart at med den resultatet vi har her så får vi ikke den kraften til å kjempe for saker som er viktige for oss. Selv om dette gir oss en nøkkelposisjon, så er vi nødt til å løfte oss frem mot valget, sier Hareide.

For at Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre skal samle flertall for et annet regjeringsalternativ må han i tillegg til å lokke KrF over midtstreken også ha støtte fra Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, som vil gi et knappest mulig flertall med 85.

Sterke tall for regjeringen

Ett år før stortingsvalget får Høyre en oppslutning på 26,9 prosent, en tilbakegang på 0,2 fra høstens første måling i august. Det er 0,1 prosentpoeng bedre enn valgresultatet fra 2013, som var det tredje beste valget for Høyre siden 1945.

Fremskrittspartiet går mest frem med 1,6 prosentpoeng til 14,8 prosent.

Statsminister Erna Solberg (H) er tilfreds med oppslutningen ett år før valget.

– Dette er et godt utgangspunkt. Høyre gjør det omtrent som ved valget og Frp er nesten der. Selv om vi på denne målingen ser at KrF ligger under sperregrensen så tror ikke jeg at det blir resultatet, sier Solberg.

Hennes regjering står langt sterkere i folket enn både Jens Stoltenbergs og Kjell Magne Bondeviks regjeringer har gjort ett år før valget.

Senterparti-rekord

Arbeiderpartiet går tilbake 0,4 prosentpoeng til 33,6. Det er bedre enn valget i 2013 da de tapte kampen om regjeringsmakten.

Senterpartiet får sin høyeste oppslutning etter stortingsvalget med 7,4 prosent, en fremgang på 1,3 prosentpoeng fra august.

Denne måneden er både Venstre og SV over sperregrensa med henholdsvis 4,9 (+ 1,1) og 4,2 (- 0,2) prosent.

Ny bunnotering for De Grønne

Miljøpartiet De Grønne går mest tilbake fra august med 1,3 prosentpoeng til 2,1 prosent.

Så lav oppslutning har ikke De Grønne hatt siden juli 2013, altså før valget der de for første gang kom inn på Stortinget.

Rødt får 1,9 prosent (+ 0,1) og andre partier og lister 0,7 prosent (- 0,9).

Om målingen:

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 964 personer med stemmerett i tidsrommet 29. august - 2. september.

78,5 prosent av de spurte oppgir partipreferanse i september, opp fra 75,1 prosent i august.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Sperregrensen ved stortingsvalg er 4,0 prosent. Partier som kommer over denne grensen er med i kampen om fordelingen av de 19 utjevningsmandatene, et fra hvert fylke, mens partier som faller under fire prosent ikke får være med i denne mandatfordelingen.

Stortinget består av 169 representanter. Det kreves dermed 85 for å få flertall.