VARSEL: Elever skal få varselbrev når de i hvert enkelt fag nærmer seg grensen på ti prosent i fravær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix /
VARSEL: Elever skal få varselbrev når de i hvert enkelt fag nærmer seg grensen på ti prosent i fravær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / Foto: Roald, Berit

Fraværsgrensen: Har sendt ut varselbrev til flere elever – tre uker inn i skoleåret

Ved Elverum videregående skole har allerede to elever fått varsel om at de nærmer seg ti prosent fravær i enkeltfag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten raser om den nyinnførte fraværsgrensen på videregående skole.

Elever kan kun ha ti prosent fravær i hvert enkelt fag, og ved for mye fravær kan de miste retten til å få standpunktkarakter.

I tilfeller hvor eleven har mellom 10 og 15 prosent fravær kan rektor gjøre individuelle vurderinger.

Varsel

Ved Elverum videregående skole i Hedmark har minst to elever allerede fått varsel om at de nærmer seg grensen på ti prosent.

– Det er et par elever som har fått varsel, sier rektor ved Elverum Ole Frode Mikkelsgård til TV 2.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

Elevene skal varsles i god tid før de når ti prosent. Nå, tre uker inn i skoleåret, er de første brevene sendt ut.

Rektor sier det i fylkeskommunen er innført et felles regelverk om at elevene skal få varsel når de er på 7-8 prosent fravær.

– I enkelte fag, som gym og naturfag, er det få timer i uka. Da kan man fort nå grensen for fravær. Men det betyr ikke at man ikke kan holde seg fint innenfor resten av skolehalvåret, sier Mikkelsgård.

Fraværsregelen innebærer at læreren kontinuerlig må følge med på elevens fravær i hvert enkelt fag.

– Det er ingen tvil om at det er mer administrasjon rundt den nye fraværsregelen. Vi må hele tiden følge nøye med på fraværet, og for kontaktlæreren blir det en god del ekstra jobb, sier Mikkelsgård.

Han sier det er for tidlig å si om den innførte regelen har hatt effekt på skolen, men sier de jobber med å få sammenlignet årets første skoleuker med fjorårets.

Mindre fravær

NTB skriver at skolefraværet har falt kraftig i Trondheim etter innføringen av den nye fraværsregelen i videregående skole, skriver Klassekampen.

Sju av åtte rektorer ved de videregående skolene i Trondheim sier den nye grensen har ført til at elevene er mer til stede, tre uker etter at skolene i Trondheim startet.

I tillegg er elevene flinkere til å planlegge fraværet sitt.

– Helt supert. Vi får virkelig håpe det fortsetter, sier rektor Nina Hoseth ved Charlottenlund videregående skole til avisen.

Rektor Geir Vikan ved Byåsen videregående, som er byens største, sier det har vært en betydelig nedgang i fraværet, noe han håper vil føre til mindre frafall.

Leder i Elevorganisasjonen, Sylvia Lind, mener det er for tidlig å juble for at fraværsregelen fungerer optimalt.

– Jeg ser at noen lærere og rektorer sier fraværet går ned. Men vi savner nasjonale fraværstall som kan si noe om helheten, sier Lind til TV 2.

Lege og kjøretimer

Organisasjonen har det siste halve året kjempet mot det nye regelverket. I våres samlet tusenvis av elever seg til demonstrasjoner mot fraværsgrensen.

Tre uker inn i skoleåret mener Lind det er mye som ikke fungerer.

– Ett av de største problemene er at rektorer, lærere og elever ikke har fått nok informasjon. Det er ulike regler fra fylke til fylke, og det oppleves frustrerende for mange, sier Lind.

Hun sier blant annet at elever som kommer for sent til timen opplever ulike regler. Noen lærere fører fravær for én hel time når elever kommer fem eller ti minutter for sent. Andre lærere velger å føre fravær først nå man er mer enn ti minutter for sent.

Elev Esin Dilara Ciftci (17) skrev før helgen et Facebook-innlegg hvor hun tar opp problematikken rundt sykdom og fraværsgrensen. Ciftci mener det er i praksis er blitt et krav om legeerklæring ved selv den minste forkjølelse.

– Regelverket tvinger eleven til å gå til legen, betale for en konsultasjon og få sykemelding hver gang man er syk. Ja, man kan ha ti prosent fravær og trenger i praksis ikke legeerklæring før man er på det nivået. Men i enkelte fag, hvor man har én dobbelttime i uka, er man på ti prosent veldig raskt, sier Lind.

Hans Olav Lahlum droppet ut av videregående – raser mot fraværsregel

Fraværsgrensen:

  • Elever i videregående skole skal møte opp og delta aktivt i opplæringen.
  • Hvis en elev har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer.
  • Eleven må legge fram relevant dokumentasjon for å få fravær unntatt fra fraværsgrensen.
  • Hvis eleven har mellom 10 og 15 prosent udokumentert fravær, og fraværsårsaken gjør det klart urimelig at eleven ikke skal kunne få karakter, kan rektor bestemme at han eller hun likevel får karakter.
  • Fraværsgrensen gjelder timefravær i enkeltfag, ikke elevens totale fravær.
  • Eleven skal få et varsel om han eller hun står i fare for å ikke få karakter på grunn av fravær.

Kilde: Utdanningsdirektoratet