SMITTER ANDRE: Fastleger er bekymret for at den nye fraværsgrensen fører til at smittefarlige ungdommer likevel går på skolen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
SMITTER ANDRE: Fastleger er bekymret for at den nye fraværsgrensen fører til at smittefarlige ungdommer likevel går på skolen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Fastlege om konsekvensene av fraværsgrensen:

– Det er direkte farlig

Etter at den nye fraværsgrensen ble innført, strømmer unge nå til fastlegekontorene for dokumentasjon for fravær. Fastlegene frykter nå for at sprengt kapasitet skal gå ut over de alvorlig syke pasientene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye fraværsregelen har allerede rukket å frustrere mange unge etter skolestart. Tidligere denne uken uttrykte 17 år gamle Esin Dilara Ciftic hvor urettferdig den nye grensen føles, og hvordan den negativt går ut over elevene. Innlegget har skapt voldsomt engasjement.

Men det er ikke bare enkelte elever som raser over regelen; også fastlegene har fått kjenne ringvirkningene av den nye grensen for fravær. Med i utgangspunktet en fraværsgrense på ti prosent, strømmer nå engstelige elever til legekontorene for å få legeerklæring for fraværet sitt.

Kritiserer dagens ordning

I et lengre innlegg på Facebook tar den allmennpraktiserende legen Ida Marie Ringerud nå et oppgjør med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Lege Ida Marie Ringerud er frustrert over de foreløpige resultatene av den nye fraværsgrensen. FOTO: Privat
Lege Ida Marie Ringerud er frustrert over de foreløpige resultatene av den nye fraværsgrensen. FOTO: Privat

– Torbjørn Røe Isaksen, jeg er allmennpraktiserende lege og lurer på om du ikke har bomma litt med reglene for håndhevelsen av fraværsgrensen i videregående skole, starter Ringerud teksten med.

I innlegget, som allerede har blitt delt over 3.000 ganger, presiserer hun at hun synes det er bra at det stilles krav om oppmøte på skolen, men påpeker konsekvensene av hvordan dette nå skal sørges for.

– De relativt sett få timene jeg har reservert hver dag for øyeblikkelig hjelp, blir tatt av ellers friske ungdommer uten behov for behandling eller tiltak. De må betale meg 200 kroner av penger de sannsynligvis ikke har flust av fra før, og de sitter og smitter hele venterommet mitt med luftveisvirus og oppkastsjau, skriver Ringerud.

Les hele innlegget her.

Hun beskriver hvordan konsekvensen av fraværsregelen har blitt at ungdommer som ikke trenger noen medisinsk behandling, men ro og hvile, likevel må oppsøke legen.

Sprengt kapasitet på kontoret hennes fører til at de som jobber der nå ikke får tid til å hverken spise eller gå på do.

– Dette altså, for å få en undertegnet papirlapp som bekrefter sykdom som årsak til fravær. Det føles ganske meningsløst, frustrerer hun.

Til TV 2 forteller Ringerud at hun er bekymret for hvordan trykket vil bli senere i skoleåret.

– Vi er fortsatt ganske tidlig i skoleåret, og jeg ser for meg at trykket kan øke enda mot slutten når folk kanskje nærmer seg grensen, sier hun.

Ringerud kan også bekrefte at antallet unge som nå kommer innom er unormalt høyt.

– Trykket er langt høyere enn ved skolestart i fjor. Dette trykket har jeg aldri opplevd før.

Smittefarlige ungdommer

Ringerud poengterer at fraværsgrensen fører til at syke elever beveger seg ut av hjemmet, om det enten er til fastlegen eller på skolen, og dermed smitter andre.

– Det er jo slett ikke greit, det er jo direkte farlig, og vil føre til mer sykdom generelt i befolkningen, skriver hun i innlegget.

Med en humoristisk vri foreslår allmennlegen til slutt følgende løsninger dersom Isaksen insisterer på å beholde dagens ordning:

«Hvis mine argumenter og forslag til nå virker teite, har jeg noen til for å få dagens ordning til å fungere:

1. Jeg får lov til å ettergi alle egenandeler slik at jeg blir betalt av staten i stedet for skoleeleven for noe både skoleeleven og jeg er enige om er helt unødvendig å oppsøke lege for.

2. Jeg får dekket utgiftene til henting av barn i barnehagen, slik at jeg rekker med både de «syke» skoleelevene og de syke pasientene som faktisk har behov for øyeblikkelig hjelp.

3. Jeg får støtte til å ha permanent urinkateter og ernæringssonde, slik at jeg både kan tisse OG spise havregrøt til lunch samtidig som jeg har pasienter.

4. Jeg får støtte til å bygge et avskjermet tilbygg til bruk for de patogenbefengte spysnørrvulkanene slik at de slipper å smitte alle.»

– Ordningen er en farse

Allmennlege og nestleder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, er kritisk til den nye fraværsregelen. FOTO: Privat
Allmennlege og nestleder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, er kritisk til den nye fraværsregelen. FOTO: Privat

Allmennlege og nestleder ved Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, forteller at mange fastleger deler Ringeruds frustrasjon.

– Det her tok fullstendig av fra dag én da skolen begynte. Det er ikke tvil om at dette har fått konsekvenser. Dette er blitt en stor sak i den forstand at vi er svært engstelige for at det går ut over de pasientene som faktisk trenger medisinsk behandling, sier Øren.

Han påpeker at landets fastlegekontorer allerede er svært overbelastede, og at situasjonen ikke blir bedre når mange unge nå drar til legen til tross for at de ikke krever medisinsk behandling.

– Det er egentlig bare papiret de er ute etter – ikke noen behandling. Det viser hvilke farse dette har blitt. Dette er dårlig politisk håndverk fordi de ikke har sett konsekvensene av det.

Øren presiserer at legene er på elevenes side, og at de ikke ønsker å sette dem i en vanskelig mellomposisjon.

– Men å ytterligere belaste et allerede belastet helsevesen, gjør dette fullstendig meningsløst. Vi kommer til å ta dette til høyere politisk hold, forteller han.

Mener regelverket er fleksibelt

I en epost til TV 2 skriver statssekretær Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet at det ikke er noen grunn til at elever skal måtte gå til legen oftere enn vanlige arbeidstakere, og poengterer at fraværsgrensen på ti prosent gjelder udokumentert fravær.

– Det nye fraværsregelverket, med en grense på ti prosent udokumentert fravær, er fleksibelt, og legger til rette for at elever kan være borte uten legeerklæring dersom de blir syke i en kort periode, skriver Thue.

Thue mener at ordningen etter hvert vil falle på plass.

– Når det kommer noe nytt vil det alltid være en innkjøringsperiode, men dette vil nok gå seg til så snart elevene blir vant til de nye reglene.