FRUSTRERT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har innført nye fraværsgrense på videregående skole. Esin Dilara Ciftci (17) mener den rammer svært urettferdig. Foto: NTB Scanpix/Privat
FRUSTRERT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har innført nye fraværsgrense på videregående skole. Esin Dilara Ciftci (17) mener den rammer svært urettferdig. Foto: NTB Scanpix/Privat

Raser mot Røe Isaksens fraværsgrense: – En regel som tråkker på ungdommen

Esin Dilara Ciftci (17) sier den nye fraværsgrensen gjør at ungdom går på skolen - selv om de er syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For få uker siden trådte den nye fraværsregelen i kraft på norske videregående skoler.

Nå er fraværsgrensen i utgangspunktet på ti prosent. I tilfeller hvor elevens fravær ligger mellom ti og 15 prosent kan rektor bruke skjønn, for å vurdere hvert enkelt tilfelle.

Har elever for mye fravær i ett fag får de ikke standpunktkarakter.

Protester

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ønsket en fraværsregel for å forhindre skulk og udokumentert fravær i skolen.

Men helt siden i våres har elevorganisasjoner protestert voldsomt mot regelen, som de mener rammer svært urettferdig.

Få uker inn i tilværelsen på videregående skole i Mandal sier Esin Dilara Ciftci (17) hvor urettferdig den nye regelen føles. I et innlegg på Facebook går hun i strupen på Røe Isaksen.

Innlegget er i skrivende stund likt over 20.000 ganger og delt over 8500 ganger, og har vekket et enormt engasjement.

Les hele innlegget her.

Til TV 2 utdyper 17-åringen hvorfor hun er så frustrert på de nye reglene.

– Det er mange ungdommer som skulker, så det å ha en grense for hvor mye som er lov er jeg helt med på. Jeg er for at vi skal få ungdom til ikke å skulke. Men det er måten dette reglementet er satt opp på, jeg reagerer på, sier Ciftci til TV 2.

Hun mener det er viktig å få de som ikke trives på skolen, de som skulker fordi de ikke ønsker å være der, tilbake. Men at den nye regelen rammer alle - på en urettferdig måte.

– De har ikke prøvd å ta tak i det som faktisk er problemet, men laget en regel som bare ødelegger for alle, sier hun.

Hun nevner blant annet at medelever som er syke ikke tør være hjemme, i frykt for for mye fravær.

For å unngå fravær ved sykdom sier Esin det i mange tilfeller må skaffes legeerklæring, for å få fraværet godkjent. Det oppleves som en belastning.

– Alle har ikke penger til å gå til legen hver gang de er syke, og legen har kanskje ikke tid, sier hun.

Mange hull

Nå etterlyser hun dialog, og håper kunnskapsministeren vil samarbeide med ungdommen om et nytt fraværsreglement.

– Jeg tror jeg snakker for mange unge når jeg ønsker et svar hvor han kan innrømme at det er mange hull i denne regelen. Dagens regel tråkker på ungdommen, og det er mange som er frustrerte og ikke forstår, sier 17-åringen.

For å få ned antall elever som skulker mener hun det må gås grundigere til verks.

– Politikerne må finne ut hvorfor folk ikke vil på skolen, og hvorfor de skulker. Og når man har funnet de grunnene så er det de man må gjøre noe med. Denne regelen vil ikke få folk til å slutte og skulke, mener Ciftci.

– Må ikke alltid gå til legen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skriver i en epost til TV 2 at det ikke er nødvending med gyldig fravær hver eneste gang man er syk. Kun hvis elever nærmer seg grensen for fravær.

– Jeg vet at mange elever ikke liker fraværsgrensen, men det er også mange misforståelser ute og går. Fraværsgrensen sier jo ikke at man må gå til lege hver gang man blir syk, men bare at fravær over et visst nivå er et problem. Og det er mange, mange unntak. Med andre ord er det ingen grunn til å gå til legen for å få dokumentasjon dersom du ikke nærmer deg eller er over grensen på ti prosent, sier Røe Isaksen.

Han understreker at det er unntak for sykdom, psykisk sykdom, elevarbeid og andre velferdsgrunner.

– Fraværsgrensen skal ramme skulk, ikke sykdom. Det er absolutt ingen grunn til å dra til legen hver gang man er i dårlig form, sier statsråden.