Fire bevæpnede politibetjenter ba denne kvinnen kle av seg burkinien sin på stranda i Nice tidligere i august. Foto: Stella Pictures
Fire bevæpnede politibetjenter ba denne kvinnen kle av seg burkinien sin på stranda i Nice tidligere i august. Foto: Stella Pictures

FN: – Burkiniforbud er et brudd på fundamentale rettigheter

FNs menneskerettighetskontor støtter fransk høyesterett i å oppheve burkini-forbudet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker velkommen avgjørelsen fra Frankrikes høyeste administrative domstol, Conseil d’Etat, om å oppheve forbudet mot burkini og andre lignende klær brukt av muslimske kvinner, sier talsperson for FNs høykommisær for menneskerettigheter, Rupert Colville, tirsdag.

Les hele uttalelsen her.

Brudd på menneskerettighetene

Bakgrunnen for saken er den forbudet mot «upassende badetøy» som ble innført i 26 franske kommuner i sommer.

Forbudet ble tolket som et forbud mot burkinien som er designet for å gi muslimske kvinner som ønsker å dekke seg til på badestrendene.

Colville ber andre byer som har hatt lignende planer om å ta til seg avgjørelsen.

– Lokale myndigheter i andre franske byer som har innført lignende reglement, må se til avgjørelsen i høyesterett om at et slikt forbud er et alvorlig brudd på fundamentale rettigheter, sier han.

– Bygger opp under polarisering

Den kontroversielle loven ble innført som et tiltak for å hindre uro i etterkant av terrorangrepene i landet, men har skapt voldsomme reaksjoner både internt i Frankrike og utenfor landets grenser.

Colville sier at slike strenge regler ikke bidrar til å senke trusselbildet i Frankrike, snarere tvert imot.

– Slike lover bygger opp under religiøs intoleranse, polarisering og stigmatisering av muslimer i Frankrike, spesielt kvinner. Det er åpenbart at kvinner som har på seg burkini ikke utgjør noen trussel, eller kan stå til ansvar for vold eller angrep utført av andre, sier han.