– Elbilsalget har falt drastisk i år

Etter flere år med salgsdobling faller for første gang salget av elbiler i Norge.

– Sånn går det når en skaper usikkerhet rundt fordelene, sier Elbilforeningen og ber regjeringen forlenge elbilfordelene.

Nesten 20 prosent

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at elbilsalget de syv første månedene i år har falt med 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I Oslo og Akershus har salget falt med nesten 20 prosent.

– Elbilsalget har falt drastisk i år. Det er klart at usikkerhetene rundt elbilfordelen har påvirket dette, sier generalsekretæren i Norsk Elbilforening, Christina Bu til TV 2.

Han sier veldig mange av de som lurer på om de skal kjøpe elbil er opptatt av fordelene.

– Når det skapes usikkerhet så lar de være å kjøpe. Og salget av vanlige biler, bensin og dieselbiler har økt ganske mye, mens elbilsalget har gått kraftig ned. Det er et viktig varsko om å ikke røre med fordelen nå, sier Bu.

Elbiforeningen får fullt gehør hos Venstre. De frykter at dette kan være begynnelsen på slutten på den norske elbileventyret.

– Hvis vi tukler med fordelen vil det gå oss slik det har gått i Danmark, der man innførte en liten skatt på elbiler og det resulterte i at de ikke har solgt en enste elbil siden, sier Abid Raja i Venstre .

Verne i ti år

Torsdag legger Venstre frem utkast til nytt program til stortingsvalget 2017. Ett av de viktigste punktene er et nytt klart løfte til landets elbilister.

– Venstre vil verne fordelene i minst ti år frem i tid, lover Raja.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen minner Venstre om hva Tesla-gründeren Elon Musk har sagt om elbilfordeler i fremtiden.

– Elon Musk hevder elbiler knapt trenger fordeler i 2020. Da bør Venstre forklare hvorfor de tror behovene trengs frem til 2027.