Ivar (92): – Jeg liker de som drikker her, så jeg blir ei stund!

På Manglerudhjemmet møtes «Herreklubben» i sykehjemmets egen pub for å drikke hjemmebrygget øl.

Manglerudhjemmet har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, på grunn av sine noe utradisjonelle løsninger. De ansatte har gjort en dugelig oppussingsinnsats for å gjøre livet hyggeligere for de eldre.

I hjemmets egen pub er «Herreklubben» samlet for anledningen. Smil og latter bobler rundt bordet, og de ansatte hjelper til med å løse kryssord.

– Jeg ser frem til hver gang jeg skal hit, jeg, sier Tore Kock Arnesen (85) til TV 2.

Han sitter ved bordet sammen med Ivar Stockmann (92), som synes fellesskapet er viktig.

– Jeg liker dem som drikker her jeg, så jeg blir nok ei stund, hehe, sier han fornøyd.

Gode øyeblikk

– Jeg er kjempestolt av hva vi har fått til på Manglerudhjemmet. Hvordan man har stått på for relativt små midler. Nå har vi både butikk, sparom, åtte stuer og en egen resepsjon, sier daglig leder ved hjemmet, Hilde Helland, til TV 2.

Hilde Helland, daglig leder ved Manglerudhjemmet. FOTO: TV 2
Hilde Helland, daglig leder ved Manglerudhjemmet. FOTO: TV 2

Hun forteller at de fikk 100.000 gjennom et kommunalt prosjekt, og at de da satte i gang å male, få tak i gratis møbler på finn.no og sende en masse mailer for å be om hjelp utenfra.

– Vi har ringt og mailet mange. Vålerenga blant annet, hjalp oss med fotballpuben. De kommer også og trener våre beboere en gang i uken. Det er mange som har bidratt, forteller Helland.

På et sykehjem er aktivitetene ofte lagt til dagtid, mens Manglerudhjemmet ønsket at det også skulle finnes tilbud på kveldstid.

– Vi ville finne individuelle aktiviteter for hver enkelt. Det er ikke gitt at du liker bingo selv om du flytter på sykehjem, så vi måtte være kreative. dermed tok det ene det andre, forklarer hun.

– Dere er et hjem for demente. Hvordan har dette endret hverdagen for de som bor hos dere?

Her får Inger Johanne Skaug (75) manikyr av hjelpepleier Violeta Ibrahimi i Manglerudhjemmets spa-rom. 
Her får Inger Johanne Skaug (75) manikyr av hjelpepleier Violeta Ibrahimi i Manglerudhjemmets spa-rom. 

– Det endrer følelsen av å gjøre noe du liker der og da, selv om du glemmer det rett etterpå. Det er noe med å ta vare på øyeblikket. Har du mange gode øyeblikk i løpet av en dag, så får du en god dag. Det er det vi jobber etter, sier Helland.

– Hvordan klarer dere å ha ressurser til å ivareta alle disse forskjellige stasjonene, for det er vel ikke akkurat overnbemannet på norske sykehjem?

– Nei, vi er ikke overbemannet vi heller. Puben er ikke oppe døgnet rundt, vi prøver å ha faste tider. Torsdagen møtes herreklubben nede i puben, og på onsdager har vi hjemmelaget middag der damene driver med potetskrelling. Butikken vår er åpen hele tiden, for de som ønsker å dra ned dit, sier hun.

Manglerudhjemmet er et privat sykehjem som er drevet av Unicare. Under det forrige byrådet ble sykehjemmet ett av fire sykehjem i Oslo som ble med i prosjektet «Bedre hverdagsliv».

Byråd Aud Kvalbein sto bak prosjektet, som ble lansert etter at hun besøkte demenslandsbyen «De Hogeweyk i Weesp» utenfor Amsterdam i Nederland.