Mona Grudt fronter slankekaffen Coffee Slender, og sier hun er fornøyd med resultatene. Foto: TV 2
Mona Grudt fronter slankekaffen Coffee Slender, og sier hun er fornøyd med resultatene. Foto: TV 2

Professor slakter slankekaffe: – Folk blir lurt

Dokumentert effekt, lover selskapet bak slankekaffen Coffee Slender. Helsekontrollen på TV 2 har sjekket om den populære kaffen faktisk virker – Daniel (29) gikk opp i vekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn kjøper slankeprodukter for store summer i håp om å gå ned i vekt. I Helsekontrollens undersøkelse svarer likevel seks av ti at de har kjøpt et slankemiddel som ikke virker.

Coffee Slender frontes av tidligere Miss Universe Mona Grudt, og lokker med dokumentert effekt. Den skal komme fra stoffet klorogensyre i grønne kaffebønner. På nettsiden vises det til en undersøkelse gjort av en norsk forsker i 2007, der deltakerne som fikk Coffee Slender gikk ned over fem kilo i snitt på 12 uker.

Bare seks uker skal imidlertid være nok til å merke en forskjell, mener produsenten. Helsekontrollen lot tre personer drikke tre kopper Coffee Slender hver dag i seks uker, og resultatene ble slik: Hege (44) gikk ned to kilo, Trude (50) gikk ned en halv kilo, mens Daniel (29) la på seg 600 gram.

Slakter kaffen

Professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold, mener en så liten vektendring er helt normalt på seks uker, uansett om man har drukket slankekaffen eller ikke.

– Folk blir lurt til å tro at Coffee Slender er slankende, sier Hjelmesæth.

Han har sett på forskningen som er gjort på klorogensyre, og mener alle studiene er av veldig dårlig kvalitet, også den norske fra 2007.

– Man kan ikke stole på dette i det hele tatt, sier Hjelmesæth, og avviser at slankekaffen har dokumentert effekt.

TESTET: Helsekontrollen lot tre personer drikke tre kopper Coffee Slender hver dag i seks uker, og resultatene ble slik: Hege (44) gikk ned to kilo, Trude (50) gikk ned en halv kilo, mens Daniel (29) la på seg 600 gram. Foto: TV 2
TESTET: Helsekontrollen lot tre personer drikke tre kopper Coffee Slender hver dag i seks uker, og resultatene ble slik: Hege (44) gikk ned to kilo, Trude (50) gikk ned en halv kilo, mens Daniel (29) la på seg 600 gram. Foto: TV 2

Solgte varer for 88 millioner kroner i fjor

Coffee Slender selges av det norske selskapet Immitec, som også blant annet tilbyr produktene 30 Days og More Man/More Woman. Styreleder Jan Oddvar Johansen vil ikke si hvor mye de tjener på kaffen, men opplyser at selskapet i fjor solgte varer for totalt 88 millioner kroner til rundt 40 land.

Johansen mener alle tilbakemeldingene fra fornøyde kunder er bevis på at slankekaffen virker. I tillegg hevder han den har dokumentert effekt, med henvisning til studien fra 2007.

Konfrontert med Hjelmesæths uttalelser, sier han dette:

– Hvis studien skulle vært bedre, skal vi se på det. Vi kan ta nye studier av produktet.

Mona Grudt: Kjempefornøyd

Mona Grudt ønsket ikke å la seg intervjue i saken, men skriver til Helsekontrollen at hun har brukt Coffee Slender i mange år, og at hun er kjempefornøyd med resultatet.

– Mona Grudt har en fantastisk figur, og bruker produktet for å opprettholde den figuren som hun har, det har hun uttalt mange ganger, sier Jan Oddvar Johansen.