Ekspert: – Norge kan kreve Apple for straffeskatt

Apple er idømt en bot på 120 milliarder kroner av EU. Årsaken er at selskapet har fått enorme skattefordeler i Irland. Selskapet betalte kun 0,005 prosent skatt til landet i 2014.

EU-kommisjonen har konkludert med at det globale data- og mobilselskapet Apple har mottatt ulovlig statsstøtte i Irland.

Apple har derfor fått en bot på 14,5 milliarder dollar, tilsvarende 120 milliarder norske kroner.

Ved å tilby lukrative skatteordninger har Irland fristet mange store IT-selskaper til landet, noe EU-kommisjonen vil slå ned på.

Kommisjonens undersøkelser viser at Apple helt siden 1991 har hatt en urettmessig skattefordel i Irland og at de kun betalte 0,005 prosent skatt til landet i 2014.

Straffeskatten gjelder kun for de siste ti år. I tillegg må Apple betale renter av det ubetalte beløpet.

– Denne avgjørelsen sender et klart signal om at medlemslandene ikke kan gi skattefordeler til utvalgte selskaper. Det spiller ingen rolle om de er europeiske eller utenlandske, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

– Norge kan kreve penger fra Apple

Norske eksperter utelukker ikke at Norge kan komme til å kreve tilbakebetalt skatt fra Apple.

– Hvis ikke Irland er interessert så åpner EU-kommisjonen for at Norge kan kreve inn skatt av inntekter som Apple har tjent her i landet. Jeg synes Norge bør fremme et krav om å få skattlagt Apple, sier Sigrid Klæboe Jakobsen, leder i Tax Justice Network Norge til TV 2.

Hun tror EUs beslutning kommer til å få store konsekvenser.

– Dette åpner jo opp for hvordan vi skal innrette skattesystemet for å hindre at store selskaper kanaliserer alle inntekter fra et land som Norge til et skatteparadis. Facebook opererer for eksempel på samme måte, sier Jakobsen.

NORSK KRAV: Sigrid Klæboe Jakobsen utelukker ikke at Norge kan kreve skattepenger far Apple. Foto: TV 2
NORSK KRAV: Sigrid Klæboe Jakobsen utelukker ikke at Norge kan kreve skattepenger far Apple. Foto: TV 2

– En krig mellom USA og EU

Allerede tidligere i år konkluderer EU-kommisjonen med at selskapet fikk ulovlig statsstøtte i Irland gjennom lukrative skatteordninger.

Årsaken er at Irland ga Apple skattefordeler for at selskapet skulle etablere sitt europeiske hovedkontor i Irland. Dette betydde sårt tiltrengte arbeidsplasser i landet.

EU forbyr at land gir skattefordeler til bare noen utvalgte selskaper.

– Om andre selskaper har gjort lignende avtaler med Irland, bør de være bekymret. Dette signaliserer en krig mellom USA og EU. Amerikanerne har lenge vært interessert i at deres selskaper ikke skal betale skatt noen andre steder enn i USA, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole til TV 2.

– Aldri bedt om særfordeler

Apple melder at de kommer til å anke beslutningen og selskapets toppsjef har tirsdag ettermiddag svart på dommen gjennom et åpent brev på selskapets hjemmesider.

I brevet påpeker toppsjef Tim Cook at Apple etablerte seg i Irland allerede i 1980 og at selskapet aldri har bedt om særfordeler. I brevet har Cook lagt ved et bilde av Steve Jobs under et besøk på den irske fabrikken for 36 år siden.

– Vi befinner oss nå i en situasjon der vi blir bedt om å etterskuddsbetale skatt til et land som sier vi ikke skylder dem mer enn vi allerede har betalt, heter det fra toppsjefen i Apple.

Straffeskatten er langt større enn det irske myndigheter hadde sett for seg, skriver The Irish Times.

CORK: Apples europeiske hovedkontor ligger i Cork i Irland. Her settes Apple-produkter sammen før de går ut til konsumenter i Europa. Foto: TV 2
CORK: Apples europeiske hovedkontor ligger i Cork i Irland. Her settes Apple-produkter sammen før de går ut til konsumenter i Europa. Foto: TV 2

Er dypt uenige

TV 2 har vært i kontakt med irske myndigheter som er innstilt på å anke dommen.

– Vi er dypt uenige med kommisjonens analyse. Irland gir ikke Apple skattemessige fordeler. Irland gjør ikke avtaler med skattebetalere. Finansministeren vil nå be om støtte i parlamentet for å anke kommisjonens avgjørelse. Ingen bot eller straff har blitt ilagt den irske stat, skriver myndighetene til TV 2.

Skulle det ende med at Apple må punge ut med 14,5 milliarder dollar, bør det ikke være noe økonomisk problem for selskapet.

Apple har en årlig omsetning på 233 milliarder dollar, har en egenkapital på 174 milliarder dollar og en børsverdi på 622 milliarder dollar.

EU-kommisjonen er nå i gang med lignende undersøkelser av de amerikanske selskapene Amazon og McDonalds.

Mer innhold fra TV 2