Stadig flere overvåker barna med GPS-klokker: – Det oser av mistillit

– Det oser av mistillit til oppdragelsen vi selv gir, mener sosialantropolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Salget av GPS-klokker som gjør det mulig for foreldrene å til enhver tid vite hvor barnet befinner seg, har eksplodert de siste månedene.

Man kan i tillegg ringe til klokkene, hvor rundt ti godkjente telefonnummer kan legges inn på forhånd, og barnet kan selv nå foreldrene med et lite trykk.

– Dette er egentlig en liten mobiltelefon. Den er ingen barnepasser, man må fremdeles være til stede, men den gir foreldre muligheten til å se hvor barna er og hvor de har vært, forklarer teknologiekspert i Coxit PR, Magnus Brøyn.

Se reportasje om saken i vinduet øverst.

– Oser av mistillit

Sosialantropolog Thorgeir Kolshus, som selv er far til tre barn, er ikke veldig begeistret for overvåkingen.

– Jobben vår er å lære barna å ta fornuftige valg. Her oser det av mistillit til den oppdragelsen vi selv gir. Vi gir ikke barna de små rommene der de skal få gjøre feil, sier Kolshus.

Han er bekymret for at barna venner seg til at noen alltid ser dem.

– De kan fort tenke «denne situasjonen er det jo noen som løser likevel», og dermed tror jeg klokka kan oppfordre til mer ufornuft, sier han.

Han mener også at vi rett og slett ikke trenger klokkene.

– Norge er et veldig trygt land å vokse opp i.

Som varmt hvetebrød

Stadig flere leverandører tilbyr nå slike klokker til bekymrede foreldre, og hos GPSforbarn.no opplever de økt etterspørsel.

– Bare siden i april i år har vi solgt i overkant av 1000 klokker. De går som varmt hvetebrød, sier daglig leder i selskapet, Thomas Mathiesen, til TV 2.

Han mener på sin side at klokkene gir barna større frihet.

– Man bytter på et vis personvernet mot for eksempel friheten til å gå i skogen og leke med litt eldre barn, mener han.

At klokkene bør ha GPS og ikke bare en ringefunksjon, mener han er viktig for tryggheten til både barnet og foreldrene.

– Barn vet noen ganger ikke hvor de selv er. Med disse klokkene kan man alltid finne dem, sier han.

Ufarliggjør overvåking

Sosialantropolog Kolshus er bekymret for at klokkene skal gi økt toleranse for overvåking hos den oppvoksende generasjonen.

– Så godt som all type overvåking starter med fornuftige hensikter. Men så er det lett å spørre seg hvorfor bare foreldre skal kunne gjøre det, hvorfor ikke de offentlige organene også? Klokken ufarliggjør overvåking, mener han.

Teknologiekspert Brøyn er på sin side opptatt av at det ikke er så sort/hvitt, og at foreldre som vurderer å kjøpe GPS-klokke først og fremst må ha tett dialog med barna.

– Dette er en del av hvordan verden går fremover. Vi må ta innover oss at barn vokser opp i en litt annen ramme i dag enn tidligere. Man må ha god kommunikasjon med barna, og bestemme seg for i hvor stor grad klokken skal brukes til overvåking, sier Brøyn.

Alternativ til mobil

Brøyn synes klokkene passer for barn fra skolealder, mens leverandørene mener at den passer til også enda yngre barn.

Teknologieksperten forstår skepsisen til kritikerne, men presiserer likevel én ting:

– Hvis alternativet er en mobiltelefon der de kan surfe, gå på sosiale medier og få venneforespørsler fra ukjente, og klokken også kan utsette det at en 6-åring skal få mobil, så er det kanskje ikke en så dårlig løsning, avslutter Brøyn.