Stian (21): – Litt uvant å bare sove på en madrass på gulvet

To uker etter semesterstart står fortsatt 8.352 i boligkø hos studentsamskipnadene.

For første gang har Norsk studentorganisasjon (NSO), sammen med landets studentsamskipnader, undersøkt hvor mange studenter som står i kø for å få tildelt studentboliger.

Lederen av NSO, Marianne Andenæs, beskriver situasjonen som «svært alvorlig».

– Undervisningen er godt i gang, og det er der fokuset bør være – ikke i bekymring over å ha tak over hodet, sier Andenæs.

Må bo på felles sovesal

Flere studenter må bo midlertidig på sovesaler som studentsamskipnadene har satt opp. I Tromsø bodde over 60 studenter på sovesal for en uke siden. Nå er det 25.

Stian Brun (21) er en av studentene som ikke søkte på studentbolig i tide, og som opplevde stor pågang da han oppsøkte hybler på privatmarkedet.

MANGLER BOLIG: Stian Brun (21) bor foreløpig i en sovesal som Norges arktiske studentsamskipnad tilbyr. 
MANGLER BOLIG: Stian Brun (21) bor foreløpig i en sovesal som Norges arktiske studentsamskipnad tilbyr. 

– Konkurransen om bolig er ganske stor. Det er uvant å bare sove på en madrass på gulvet, men man overlever. Jeg trodde det skulle være mer bråkete, sier han og smiler.

Lovet 4.400 nye studentboliger

De siste årene har regjeringen gitt tilskudd til bygging av rekordmange studentboliger.

Tidligere har regjeringen lovet at 2.200 studentboliger skulle bygges både i 2015 og 2016. Det var dobbelt så mange boliger som den forrige regjeringen hadde lovet.

– Tilgang på et sted å bo er viktig for å kunne studere. I et presset leiemarked med høye priser og få utleieboliger i forhold til behovet, er studentboliger særlig viktig. Jeg er glad for at regjeringen og samarbeidspartiene fortsetter satsningen på studentboliger i 2016, uttalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i februar.

Ber kommunene ta ansvar

– Rekordmange studentboliger skal bygges, og selvfølgelig tar det tid. Da er det viktig at vertskommunene gjør sitt for å tilgjengeliggjøre tomter, og sørge for at saksbehandlingen av boligutbyggen går raskere, sier Andenæs.

– I morgen skal regjeringspartiene møtes til budsjettkonferanse. Da har de muligheten til å stå løpet ut når det gjelder studentboligbygging, fortsetter NSO-lederen.