BILLIG KREFTMEDISIN BLE SVINEDYR MS-MEDISIN:

2012: 165 kroner for pr. milligram 2016: 6519 kroner pr. milligram

Medisinen ble 40 ganger dyrere på fire år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2008 kom gjennombruddet som Multippel sklerose-pasienter over hele verden ventet på. Medisinen som stoppet utviklingen og reparerte hjerneskadene den alvorlige MS-sykdommen forårsaker. Løsningen lå i en allerede velkjent, og rimelig kreftmedisin: Campath.

Frem til 2012 ble den brukt til å behandle pasienter med kronisk leukemi (blodkreft). Men etter at det internasjonale legemiddelselskapet Sanofi kjøpte selskapet som eide rettighetene til kreftmedisinen fant forskere ved universitet i Cambridge ut at den hadde en svært god effekt på Multippel sklerose.

Men selv om medisinen var den samme, var det én viktig ting som forandret seg: Prisen.

– Provoserende

– Jeg regnet med at den nok ville være høyere enn den var i utgangspunktet, men jeg ble nærmest lamslått da jeg fikk høre prisen, forteller hematolog Geir Erland Tjønnfjord.

Han avdelingsleder ved avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet, og har selv behandlet mange kreftpasienter med medisinen. Det er imidlertid slik at alle med kronisk leukemi som i dag trenger medisinen, får den gratis av Sanofo dersom legen tar kontakt. Det er for behandling av MS prisen er skyhøy.

– Det provoserer meg. Det er helt uforståelig at det er en prisøkning på førti ganger. For meg så framstår dette som hard business, og egentlig ikke så mye annet. Det er uforståelig at det kan rettferdiggjøres å øke prisen så mye.

Avdelingsleder Geir Erland Tjønnfjord på Rikshospitalet synes prisen er sjokkerende. Foto: Nina Kausland/TV 2. 
Avdelingsleder Geir Erland Tjønnfjord på Rikshospitalet synes prisen er sjokkerende. Foto: Nina Kausland/TV 2. 

Imidlertid mener han det er rimelig at Sanofi blir kompensert for studien de gjennomførte da legemiddelfirmaet testet kreftmedisinen på de første MS-pasientene.

– De hadde kostnader knyttet til kliniske studier for å vise at medikamentet er sikkert, og at det har effekt på MS-pasientene. Men dette er et medikament som hadde vært på markedet lenge. Utviklingskostnadene ligger langt til tilbake. Jeg kan ikke skjønnet annet enn at de burde ha vært dekket flere år tilbake, sier avdelingslederen.

Sanofi er et av verdens ti mest lukrative legemiddelselskaper. I fjor hadde de en total omsetning på rundt 340 milliarder kroner.

– Vanligvis når prisen på et legemiddel diskuteres så er det snakk om både utviklingskostnader og kostnader i forbindelse med kliniske studier. Og i dette tilfellet så er det bare kostnader til kliniske studier Sanofi har hatt, ikke utviklingskostnader, sier Tjønnfjord.

Meget effektiv medisin

Nevrolog Trygve Holmøy er en av landets fremste spesialister på MS. Hver uke behandler han MS-pasienter med Lemtrada ved Akershus universitetssykehus.

– I noen tilfeller er det en fæl sykdom. Da jeg fikk høre om effekten av denne medisinen, fisket jeg og kollegene opp mobiltelefonen for å søke opp prisen. Jeg tenkte at den kom til å stige.

Det fikk han helt rett i. I 2012, som blodkreftmedisin kostet Campath 165 kroner for ett milligram. Den ble fjernet fra markedet og relansert året etter som MS-medisin med navnet Lemtrada. Ny pris: 6519 kroner for milligrammet, 40 ganger så mye.

Dette er MS

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom, som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjernen og ryggmargen.

MS viser seg i form av anfall (attakk). Personer med MS kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet og endret hudfølelse.

Sykdommens forløp og symptomer er forskjellige fra person til person. Noen opplever attakk bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre kan etter år med sykdommen bli sterkt handikappede.

Rundt 300 får diagnosen hvert år i Norge, og stadig flere rammes. I dag lever over 10 000 med sykdommen her i landet.

Kilde: MS-forbundet

– Det er dyrt?

– Det spørs hvordan man ser det. Dette er en veldig effektiv medisin, sannsynligvis blant de mest effektive vi har for denne veldig alvorlige sykdommen. Den har betydelig effekt når det gjelder å bremse sykdomsutviklingen.

En ampulle Lemtrada koster 78.000 kroner. Det er én behandling til én pasient én dag. Først får pasienten fem slike over en uke. Deretter, ett år senere, får de tre ampuller til.

Effekten av Lemtrada sitter i kroppen i mange år etter at den er gitt, kanskje resten av livet. Holmøy påpeker at det er mange medisiner som må gis hele tiden hvor effekten blir borte når man slutter med medisinen. Sånn sett mener han at denne medisinen kan komme gunstig ut prismessing.

I likhet med alle andre MS-medisiner kan den også føre til alvorlige bivirkninger. De mest alvorlige er nyresvikt, og stoffskiftesykdommer. Pasienter som får Lemtrada blir fulgt opp med urin- og blodprøver i lang tid etter at behandlingen er avsluttet.

Fryktet framtiden

Nina Karin Laakso Søreng (47) fra Fåvang vet altfor godt hvordan det kjennes å sloss mot Mulippel Sklerose.

Sykdommen som rammer evnen til å tenke, bevege seg og kontrollen av urin og avføring. Da det var på det verste, mens de tre barna hennes var mest avhengig av at moren var på bena, tvang sykdommen henne ned i rullestolen.

–Jeg var redd for fremtiden. Jeg tror jeg brukte hele det første året til å sørge over alt jeg ikke kunne gjøre igjen, forteller hun.

Nina Karin fikk MS diagnosen i 2002. Omveltningen var voldsom. Fra å være forholdsvis frisk opplevde hun å våkne til en kropp som ikke hang med. De første to tre årene av sykdommen tilbragte trebarnsmoren på sofaen. Lammelser i venstre side og synet sviktet.

– Jeg har alltid vært glad i å danse. Nå så jeg programmer der det ble danset, og tenkte at dette får jeg aldri gjort igjen. Det ble en sorg over å miste.

Men med mange gode mennesker rundt seg så hun etter hvert at livet kunne leves godt med sykdommen. Og etter hvert fikk Nina Karin en av flere såkalte bremsemedisiner. De stopper ikke sykdommen, men kan bremse utviklingen av den. Men energien forsvant gradvis mellom hver behandling.

Så kom tilbudet om Lemtrada. I 2014 fikk Nina Karin første behandling. Etter det har det bare gått oppover, forteller hun.

For selv om trebarnsmoren fra Fåvang fremdeles har tunge dager, stjal Multippel Sklerose langt mer av hennes livet før.

– Jeg har fremdeles tunge dager, og fremdeles MS-symptomer, men jeg er kvitt all smerte og det gjør også at energien er kommet tilbake, forteller hun.

Nina Karin Laakso Søreng sier hun har fått et helt nytt liv etter at hun tok i bruk medisinen. Foto: Eiken/TV 2
Nina Karin Laakso Søreng sier hun har fått et helt nytt liv etter at hun tok i bruk medisinen. Foto: Eiken/TV 2

Medisinen endret livet til Nina-Karin og familien hennes.

–Jeg kan gå lange turer. Jeg kan delta i livet på gården og jeg har fått en liten tilleggsjobb. Noe som var helt uaktuelt for to tre år siden. Det å kunne være til hjelp, ikke bare trenge hjelp det betyr mye for meg, sier hun.

Ikke første gang

For Statens legemiddelverk er problemstillingen «samme vare, ny innpakning» velkjent.

– Det finnes medisiner som har vært latterlige billigere tidligere. Også kommer de tilbake med ny bruk, og blir veldig mye dyrere. Det finnes det flere eksempler på, sier medisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen til TV 2.

– Men er det noen endringer på selve medisinen?

– Nei det er den samme medisinen.

– Hvordan er det mulig?

– Ja, legemiddelfirmaene tar jo den prisen de kan få. Og hvis ikke de har motstand hos myndighetene, med reelle og gode forhandlinger hvor vi kan presse dem, så tar de den prisen de kan få.

Den høye prisen har ikke konsekvenser for antall norske pasienter som får tilbud om behandlingen.

Gabriel Johannessen i legemiddelfirmaet Sanofi sier det er forskning som styrer prisene.

Gabriel Johannessen i legemiddelfirmaet som selger medisinen forsvarer prisen. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2. 
Gabriel Johannessen i legemiddelfirmaet som selger medisinen forsvarer prisen. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2. 

– Det var en ferdigutviklet medisin, likevel går prisen opp førti ganger?

– Det er de kliniske studiene som er den utviklingsdelen som koster aller mest. Studiene gjør vi for å teste ut effekt og sikkerhet på MS-pasienter, og dette er forskning som har pågått i ti år.

Han sier at Sanofi startet med dette allerede i 2002 og har kjørt store forskningsprosjekter helt frem til vi lanserte Lemtrada i 2013. Sanofi har også forpliktet seg til å følge opp alle pasientene som inngikk i våre studier i ti ytterligere år. Dette er store investeringer som igjen vil gjenspeile seg i prisen, mener Johannessen.

– Men likevel - kan 40 ganger prisen virkelig være greit?

– Det er viktig å tenke på hva det er som ligger til grunn for et firma som oss. Vi er nødt for å ha økonomisk rom for å drive ytterligere forskning for å kunne skape nye medisinske gjennombrudd sånn som vi for eksempel har gjort med Lemtrada.

– Men dette er en god butikk?

– Vi er et forskningsbasert legemiddelfirma, som er nødt til å kunne fortsette å drive klinisk forskning og skape nye medisinske innovative legemidler. Da trenger vi økonomisk insentiv for å gjøre det.