FÅ OVERSIKT: Jurist Embla Helle Nerland i Juss-Buss (t.v.) og forbrukerøkonom i Dnb Silje Sandmæl har gode tips til hvordan du kommer deg ut av gjeldsproblemene.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM/TV 2
FÅ OVERSIKT: Jurist Embla Helle Nerland i Juss-Buss (t.v.) og forbrukerøkonom i Dnb Silje Sandmæl har gode tips til hvordan du kommer deg ut av gjeldsproblemene.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM/TV 2

Slik kommer du deg ut av betalingsproblemene

Stadig flere nordmenn blir svartelistet på grunn av betalingsanmerkninger. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan snu dårlige vaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn har forbrukslån på 90 milliarder kroner. Særlig har veksten økt blant unge i aldersgruppen 18 til 25 år, som har en samlet inkassogjeld på 1,1 milliarder kroner.

– Det som er aller viktigst hvis du er ung er å ta tak i det tidlig. Ta kontakt med de du skylder penger. Fortell om situasjonen. Prøv å få til en løsning, veldig mange er positive. I de fleste tilfeller er de du skylder penger med på at du kan dele opp beløpet, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge til TV 2.

Farlige forbrukslån

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, blant annet kjent fra programmet Luksusfellen, er tydelig på at det ikke er en quick fix når man først er havnet i fella.

– Veldig mange tar en kortsiktig løsning ved at man tar kredittkortgjeld eller forbrukslån, og det er ikke løsningen. Har man ubetalte regninger, må man ta kontakt med de man skylder penger, sier hun.

Også Embla Helle Nerland i Juss-Buss er bekymret over den økende gjeldsbyrden, og mener spesielt at forbrukslån er en kilde til problemer.

– Vi bistår med gjeldsrådgivning, vi kan bistå de som har en gjeldsbyrde de ikke kan håndtere. Da kan vi hjelpe til med å forhandle med kreditor. Men det vi opplever som et problem er at det er for lett å få kredittlån og at det er for lett å ta opp forbrukslån, og at det er en bransje som må reguleres strengere enn i dag, sier hun til TV 2.

Slik kommer du deg ut av krisen

Er du først ille ute, er det mange ting du kan gjøre for å løse problemene

1. Sett opp budsjett

Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett. Ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. I tillegg til forbruksutgiftene må du sette opp boligutgifter. Har du andre utgifter må de spesifiseres. Etter du har trukket utgiftene fra inntekten din vil du få det månedlige beløpet du kan betale til kreditorene dine.

2. Få oversikt over kreditorene dine.

Gå igjennom regningsbunken å se på saksnummeret, slik at du ikke skriver opp dobbelt, du kan også sjekke selvangivelsen din. Norske Inkassobyråers Forening har også en fin service: Du kan sende én mail til dem, så sender de den videre til alle sine medlemmer slik at du får en gjeldsoversikt.

3. Sett opp alle kreditorene dine i et excel-ark.

Sett opp saksnummer, hvor mye du skylder, forslag til hvor mye rente du kan betale og over hvor lang tid gjelden må strekkes. Renten varierer fra krav til krav, men tar det deg mer enn 5 år å nedbetale gjelden din kan du forsøke med å tilby kreditorene lik rente på 8.75 prosent som for tiden er forsinkelsesrenten.

Tar det deg mer enn 8 år å nedbetale gjelden din kan du tilby en enda lavere rente. Dersom du er varig ute av stand til å betale gjelden din kan du søke om offentlig gjeldsordning, se hvordan du gjør det nederst i saken.

4. Betal det dyreste lånet først

Lån som bil-, bolig- og studielån skal også med i excelarket, men her følger du den nedbetalingsavtalen som er avtalt. Siden dette er lån med en lavere rente bør du søke om å få avdragsfrihet på boliglånet eller strekke det over flere år, betalingsutsettelse på studielånet og forlenge billånet slik at du får prioritert den dyreste gjelden først. Vær også oppmerksom på at statlige krav har første prioritet, for eksempel NRK-lisens, bøter, skyldig skatt og moms.

5. Selg noe du ikke trenger

Har du noen små kreditorer og avtalen skal gå over 5 år er råder forbrukerøkonomen deg til å tilby dem et kontantoppgjør. Sjekk derfor om du kan få solgt noe.

6. Tilby en akseptabel avtale

Å få et par kroner i måneden er et tilbud kreditor fort kan si nei til og da blir avtalen ødelagt. Nøkkelen med en frivillig nedbetalingsavtale er at alle kreditorene må akseptere de samme betingelsene. Tenk derfor på at avtalen skal være bra for kreditorene, samt at den skal være overkommelig for deg.

7. Skriv et felles brev til kreditorene dine

I brevet begrunner du hvorfor du har havnet i betalingsproblemer, samt forslaget ditt til løsning, legg ved budsjett, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelse og excel-arket med oversikt over kreditorene dine. For å spare porto kan du sende alt på mail.

Hjelp fra det offentlige

Dersom du trenger mer hjelp er det flere steder du kan henvende deg.

NAV: Har en gratis telefontjeneste du kan ringe på 800 45 353.

• Alle kommuner skal ha tilbud om økonomisk rådgivning til sine innbyggere.

• Er du alvorlig rammet av gjeldsproblemer og ute av stand til å betale for deg, kan du søke om gjeldsordning fra det offentlige. Dette er en avtale om å betale mest mulig ned på gjelda i en avgrenset periode, som hovedregel fem år, mot å få slettet restgjelden.