Vil overta og åpne Rygge flyplass igjen neste år

Et nyopprettet selskap ønsker å overta driften av Moss lufthavn. Regjeringen er positive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I spissen for det nyopprettede selskapet Rygge Airport AS står tidligere statsråd Anne Grethe Strøm-Erichsen som styreleder.

– Vi må vite at vi har en flyplass å drive, men vi har tro på at det er et markedspotensiale, at det er mulig. Det er derfor vi gjør dette, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

Om kort tid går det nye selskapet i dialog med dagens eiere med sikte på å overta selskapet.

– Ingen skal miste arbeidet

Dagens eiere har vedtatt å legge ned driften fra slutten av oktober. Det nye selskapet håper å redde både flyplassen og arbeidsplassene på Rygge.

– Målsetningen er at ingen skal miste arbeidet, men det krever at alle krefter som ønsker at denne flyplassen skal leve videre og må stille seg bak dette initiativet, sier Knut R. Johannessen som er daglig leder i selskapet.

Det nye selskapet understreker at det er svært viktig å kunne overta på et tidspunkt hvor de kan beholde kompetansen som ligger hos de ansatte på Rygge,.

– Det som er det gode her nå det er nettopp folkene og den fine infrastrukturen som er. Det faktum at det er et høyt passasjergrunnlag i dag. Det mener vi gir et godt grunnlag for fremtiden.

Gir grønt lys

For å kunne drive flyplassen videre er selskapet avhengig av konsesjon fra staten. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) går langt i å signalisere at de vil få klarsignal.

– Vi vil være veldig positive til en konsesjonssøknad og sørge for at den behandles raskt og at de får et positivt svar.

– Betyr det at i prinsippet at du allerede gir en forhåndsgodkjenning?

– Det er ingen grunn til at vi skal si nei til dette, sier Solvik-Olsen.

Snakker med flyselskap

Når det formelle faller på plass er selskapet klare til å gå dialog med flere flyselskap.

– Europa er full av flyselskaper som operer i ulike segmenter, det er ikke at det bare en aktør, det er mange som passer inn her, sier Johannessen.

– Har dere konkrete flyselskap i tankene?

– Det har vi nok, men det får vi komme tilbake til, sier Strøm-Erichsen.

Håper på drift neste år

Moss lufthavn Rygge har hatt 1,6 millioner passasjerer i året.

– Markedet ligger der, det er opparbeidet. Flyplassen er viktig for næringslivet og genererer arbeidsplasser, sier Strøm-Erichsen.

Det nye selskapet håper å kunne gjenåpne Rygge neste år.

– Vi håper og tror at vi kan få reetablert et tilbud fra neste sommer av, sier Johannessen.

Rygge Airport AS

Det nyopprettede selskapet Rygge Airport AS ledes av siviløkonom og pilot Knut R. Johannessen.

Styreleder er tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen, som i dag er partner i Ruud Pedersen Public Affairs Company.

Øvrige styremedlemmer er tidligere direktør i NSB Einar Enger, siviløkonom Knut R. Johannessen, sivilingeniør Ingvild R. Myhre, jurist Kristin Hjelmaas Valla og havnesjef i Moss Øystein Høsteland Sundby.

Blant aksjonærene i det nyopprettede selskapet er: Haakon Sæter, Sverre Leiro, Jan Petter Sissener, Even Karlsen, Jacob Natvig Skolleborg, Dagfinn Harlem, Per Anders Vogt, Widar Salbuvik, Einar Enger, Arne Skard og Lars Sigvart Gran Andersen.