Ekspertpanel: Bare én av disse åtte halstablettene virker

Nordmenn bruker store summer på halspastiller som ikke har bevist effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

85 % av oss oppgir å ha vært forkjølet i løpet av det siste året. Det viser en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for TV 2-programmet Helsekontrollen har gjort. Og når forkjølelsen herjer og halsen er sår, er det fristende å ty til de mange forkjølelseskurene som tilbys i apotek, helsekost og dagligvare.

Helsekontrollen har sjekket innholdet i åtte helt vanlige produkter som alle skal være bra for halsvondter. Men virker de? Vårt legepanel sier nei.

– Som oftest skyldes halsbetennelse virus og mot virus finnes det ingen behandling. Man kan lindre noe, men man kan ikke kurere, slår lege Ruth Foseid Thorkildsen fast.

Disse produktene er kontrollert av Helsekontrollens legepanel:

* Doc Halslinser med Honning-Lakris fra Nidar (Orkla Confectionary & Snacks Norge)

* CuraMed forkjølelseseksperten fra Orkla Health

* Dekadin hoste, smak av sharonfrukt og lakris fra Nycomed

* Repsils Lemon & Herbs fra Reckitt Benckiser Healthcare

* Råmelkstabletten Vekk i morgen fra Pedersen´s Laboratorium

* Biopharma Råmelk fra Biopharma AS

* Zyx fra Meda Otc AB

Ruth Foseid Thorkildsen, Maria Arlen Larsen og Steinar Madsen har sittet i legepanelet. 
Ruth Foseid Thorkildsen, Maria Arlen Larsen og Steinar Madsen har sittet i legepanelet. 

* Doc Smak av Honning-Sitron fra Nidar (Orkla Confectionary & Snacks Norge)

Av de åtte produktene Helsekontrollen har kontrollert er det kun ett som får et godkjenningsstempel og det er Zyx – som inneholder et betennelsesdempende middel, som vil gjøre at du ikke får like vondt.

Disse sitter i legepanelet:

Steinar Madsen: Lege, spesialist i indremedisin og hjertesykdommer og Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

Ruth Foseid Thorkildsen: Lege i spesialisering i infeksjonsmedisin

Maria Arlén Larsen: Lege i spesialisering i fedme og ernæring

Råmelk, C-vitamin, menthol og solhatt - ingredienser som på pakningene ofte er kombinert med påstander som «dokumentert effekt», men Madsen og co mener det ikke foreligger god nok dokumentasjon til å hevde at noen av disse stoffene skal kunne forkorte sykdomsperioden.

– Solhatt kan ha en viss effekt mot forkjølelse, men det er vitenskapelig temmelig usikkert. Altså ingen vidundermedisin, sier Madsen.

Mentol har ifølge legepanelet lang tradisjon som lindrende middel ved forkjølelse, men det er basert på tradisjon og ikke vitenskapelige studier. Det kan ha en viss effekt på slimhinner, men legepanelet mener den viktigste effekten nok skyldes den sterke smaken, som er viktig for placebovirkning.

Robert Rønning er kommunikasjonsdirektør i Orkla og ansvarlig for to av DOC-produktene legepanelet har sett på, og som begge inneholder mentol. Han viser til at produktene er merket i samsvar med Mattilsynets regler og at mentol er kjent for lindrende effekt.

Zyx var den eneste av de testede produktene som beviselig hadde effekt. 
Zyx var den eneste av de testede produktene som beviselig hadde effekt. 

Mange tror at C-vitamin hjelper når du er forkjølet og har influensa, men legepanelet mener dette er en misoppfatning. Det er grundig dokumentert gjennom store og omfattende undersøkelser.

– Det er selvsagt riktig at C-vitamin bidrar til å vedlikeholde immunforsvaret, men det er jo bare aktuelt dersom det foreligger mangel på C-vitamin, forklarer Madsen.

Det er nemlig forskjell på hva et vitamin gjør i kroppen og hva ekstra tilførsel betyr. Firmaene spiller ofte på at folk ikke skjønner denne forskjellen, mener han.

Råmelk – ingen vidunderkur

Når det gjelder råmelk er det meste av forskningen gjort i laboratorier og ifølge legepanelet finnes det finnes lite dokumentasjon på at råmelk virker på pasienter.

Midsona AS står bak Biopharma råmelkstabletter og PR- og kommunikasjonsansvarlig, Marthe Kaasa Færø, skriver følgende i en epost til oss:

Biopharma råmelkstabletter er et kosttilskudd, merket etter gjeldende lover og forskrifter for kosttilskudd som Mattilsynet er tilsynsmyndighet for. Råmelkstablettene er merket ut fra de tillatte helsepåstandene fra Mattilsynet– som at solhatt kan hjelpe mot forkjølelsessymptomer, og at vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Hun viser også til at det å suge på pastiller generelt bidrar til å stimulere produksjonen av spytt i munnen, og hjelper til med å holde munnen og svelget fuktig.

Torben R. Pedersen fra Pedersens laboratorium, som har laget tabletten Vekk i morgen, som også inneholder råmelk, mener de kan dokumentere at råmelk har effekt og at dette er bevist i en klinisk studie. Hvorfor og dokumentasjonen han viser til kan du lese her: