IKKE ALLTID FERSKEST: Laksen i ferskvaredisken er ikke nødvendigvis ferskere enn den ferdigpakkende laksen. Likevel koster den ofte mye mer.
IKKE ALLTID FERSKEST: Laksen i ferskvaredisken er ikke nødvendigvis ferskere enn den ferdigpakkende laksen. Likevel koster den ofte mye mer.

Matkontrollen med stor undersøkelse av ferskvarediskene:

«Fersk fisk» hos Coop var 13 dager gammel

Og hos Meny var de plastinnpakkede laksefiletene ofte ferskere enn i ferskvaredisken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer har Matkontrollen undersøkt fiskediskene i fem Coop Mega og fem Meny-butikker hele 40 ganger. Vi fikk mange overraskelser.

Det viste seg blant annet at den ferske laksen i ferskvaredisken og den ferske laksen som er ferdigpakket i beger, er helt like – selv om prisforskjellen ofte er stor.

Undersøkelsen viste også at laksen i ferskvaredisken ikke nødvendigvis er ferskere.

Coop: Den eldste laksen var dyrest

Over fiskedisken hos Coop Mega henger en plakat med teksten: «Spør oss om sesongens sprellferske råvarer!»

Men laksefiletene Matkontrollen fant i en av Coop Megas fiskedisker var slaktet hele 13 dager tidligere og kostet 110 kr mer pr kilo enn de ferdigpakkede laksefiletene - som var seks dager ferskere.

– Det er forskjellig oppfatning av hva som er fersk fisk. Vår leverandør sier at den var av god kvalitet og vi sjekker dette hver eneste dag, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop om den 13 dager gamle laksen.

SPRELLFERSKT? Kanskje ikke helt som i reklamen, Coop. Foto: TV 2
SPRELLFERSKT? Kanskje ikke helt som i reklamen, Coop. Foto: TV 2

Kristiansen forklarer at laksen i ferskvaredisken har en holdbarhet på opptil 16 dager, og at prisen er høyere fordi man får personlig service, kan kjøpe de stykkene man vil, se og lukte på fisken.

Åtte dager eller eldre

Matkontrollen fant også ut at 60 prosent av laksefiletene i ferskvaren hos Coop Mega var slaktet for minst åtte dager siden. Selv om de ikke var utgått på dato, er det lite som minner om sprellfersk fisk.

BEDRE HER: Ferdigpakket fisk var ofte ferskere enn i ferskvaredisken, 
BEDRE HER: Ferdigpakket fisk var ofte ferskere enn i ferskvaredisken, 

– Det er nok ulike forventninger på hva vår leverandør setter som holdbarhetsdato og hva folk oppfatter som fersk fisk, sier Kristiansen.

På Meny-butikkene henger store plakater med teksten «Vi får inn fersk fisk hver dag, minst en gang om dagen». Men laksefiletene i ferskvaredisken var i 40 prosent av tilfellene eldre enn de ferdigpakkede.

LOVER FERSK FISK: Meny vil se på markedsføringen sin etter Matkontrollens avsløringer.
LOVER FERSK FISK: Meny vil se på markedsføringen sin etter Matkontrollens avsløringer.

– Teksten i reklamen betyr ikke at det er ny fisk av samtlige 20-30 arter hver dag. Men for all del, hvis dere mener reklamen er med på å skape et feilaktig inntrykk, så skal vi se på det, svarer Vidar Olsen som er fiskeansvarlig i Norgesgruppen (som Meny er en del av).

Lik laks fra samme leverandør

Hos Meny er både den ferdigpakkede laksen og ferskvarelaksen fra Lerøy, og Olsen vedgår at det er samme fisk.

– Begge kjøpes fra Lerøy, men de har ulik verdikjede. Den som er pakka inn i beger er innom en fabrikk som driver med forbrukerpakka fisk, mens den som ligger i løsvekt legges rett på is etter slakting og går rett hit til butikk, svarer Olsen.

Matkontrollens undersøkelse viser også at laksen i ferskvaredisken til Meny kan være opptil 70 kr dyrere pr kilo såfremt det ikke er kampanjer.

I likhet med Coop forklarer Meny at dette henger sammen med personlig service og valgfrihet i forhold til mengde i ferskvaredisken. Ifølge Meny kan laksen i ferskvaren ligge maks to dager i butikken.