Familien snakker ut om theas død:

– Jeg er heldig som hadde en datter som gjorde så mye for så mange

Mamma Tove (54) og søster Tonje (24) håper Thea Steen (26) vil bli husket for det viktige arbeidet hun gjorde i kampen mot livmorhalskreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tiden etter har vært veldig spesiell. Vi trodde vi var litt forberedt på det som skulle skje, sier Tove Steen.

17. juli mistet hun sin eldste datter, Thea Steen, som måtte gi tapt for kreften. Thea sto i spissen for #sjekkdeg-kampanjen som fikk tusenvis av kvinner til å ta undersøkelsen som kan avdekke livmorhalskreft på et tidlig stadium.

Én måned etter begravelsen snakker hun og datteren Tonje om hvordan de forsøker å finne en mening i det meningsløse.

– Jeg må jobbe for å finne en mening i det, for å ikke falle i en grøft. Jeg er heldig som hadde en datter som gjorde så fantastisk mye for så mange, sier Tove.

Begynnelsen på slutten

Da Thea ble lagt inn på sykehus i starten av juni visste de ikke at det skulle bli begynnelsen på slutten.

– Hun ble liggende der de siste seks ukene. Det er tøft å se at det går nedover. At det ikke er noe å gjøre, sier lillesøster Tonje.

Hun og Thea kom enda nærmere hverandre da de kjøpte leilighet sammen i Oslo.

– Vi ble tettere den siste tiden, da vi flyttet sammen. Thea likte ikke å vise at hun hadde det vondt, og hun var sterk også hjemme. Hun klaget aldri.

Ikke opptatt av døden

Selv om Thea var innforstått med at hun ville tape sin egen kamp, fokuserte hun på #sjekkdeg-kampanjen og hvordan hun kunne hjelpe andre.

– Vi snakket ikke så mye om døden. For Thea var ikke døden det hun var mest opptatt av. Hun var på livet, sier mamma Tove.

Engasjementet hennes har fått tusenvis av kvinner til å ta undersøkelsen. Hennes siste ønske var at arbeidet skal fortsette.

– Thea har gitt oss et lite oppdrag for at så mange som mulig skal holde seg friske. Vi har opprettet «Thea Steens minnefond» og håper å samle inn en del penger slik at Kreftforeningen kan fortsette #sjekkdeg-kampanjen, forteller Tove.

Tonje håper kvinner fortsetter å ta oppfordringen.

– Det koster så himla lite å ta den celleprøven!

Både Tove og Tonje håper Thea vil bli husket for det viktige arbeidet hun gjorde. I det meningsløse i det å miste et barn, finner mamma Tove likevel en følelse av takknemlighet.

– Jeg er veldig stolt, og takknemlig for at jeg fikk sagt det til henne.