SØKER ARBEID: Aleksander ble rusfri og begynte et nytt liv sammen med samboer Linda. I et innlegg på Facebook er han åpen om sin fortid som rusmisbruker, og fikk en enorm respons. Foto: Privat
SØKER ARBEID: Aleksander ble rusfri og begynte et nytt liv sammen med samboer Linda. I et innlegg på Facebook er han åpen om sin fortid som rusmisbruker, og fikk en enorm respons. Foto: Privat

Aleksander (29) er rusfri og nybakt pappa – nå satser han alt for å få seg jobb

Aleksander Vattøy Dyrhol valgte å åpne seg på Facebook for å få seg jobb. Responsen har vært enorm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg heter Aleksander og trenger en fast jobb. Dessverre ser ikke CV'en min ut som de fleste andres, da jeg ikke har hatt et liv som de fleste andre.»

Slik starter Facebook-innlegget til 29 år gamle Aleksander. I innlegget forteller han videre at han prøver å få seg jobb, slik at han og samboeren Linda Mohilla (31) kan kjøpe seg et sted å bo.

– Det eneste som mangler, er en fast jobb, så jeg og jenta mi kan kjøpe oss et hjem til familien vår og få det litt lettere økonomisk, skriver han.

Hull i CV-en

Men for en tidligere rusavhengig er det ikke enkelt å søke jobber. Han ser at potensielle arbeidsgivere stusser når de ser ham.

– Med tanke på at jeg har ti år uten noe på CV-en og tatovering på halsen, så er det ikke enkelt. Jeg søker alle typer jobber. Abolutt alt. Facebook-innlegget var en desperat handling, som fikk positivt utfall, sier Aleksander til TV 2.

Noen tilbud om fast jobb har han ennå ikke fått, men støtten fra fjern og nær varmer.

– Jeg har for eksempel fått mailer fra folk som vil sponse med penger til førerkort, sier han.

Innlegget er delt mer enn 21.000 ganger bare fra hans facebookside. I tillegg er det flere andre som har tatt opp saken hans og delt videre.

Gamle venner forelsket seg

I mai ble han far til en jente, og han har fått god kontakt med sønnen til samboeren Linda. De to har vært venner i flere år, og forelsket seg i hverandre da de tok opp kontakten igjen.

Men for bare tre år siden var Aleksander langt nede, og bodde på gata i Bergen.

– Jeg ble avhengig av opiater, smertestillende medisiner, etter at jeg knakk håndleddet i 2009. Etter å ha fått høye doser på resept i nesten to år, ble jeg kuttet brått. Da måtte jeg på gata for å få tak i opiater, og derfra gikk det til helvete frem til jeg kom til Larvik, sier han.

Vendepunktet kom da han tok opp igjen kontakten med Linda.

– Da vi fikk kontakt igjen sa jeg at han måtte kutte ut eller så ville han dø. Da satte jeg ham i kontakt med en ruskonsulent i Larvik. Han hadde ønske om å bli rusfri, men klarte ikke helt å se veien ut. Han kom hit til Larvik sommeren 2014, sier Linda Mohilla.

Nedtrapping på hyttetur

Etter rundt tre år på Subutex ville han trappe ned. Da fikk paret med seg noen venner på hyttetur våren 2015.

– Få med at han har klart å bli rusfri selv. Vi leide ei hytte i nærheten av svenskegrensen. Vi var der i fem dager. Etter det var det ute av systemet. I dag tar han ikke LAR-medisin, sier Linda.

En slik viljestyrke og gjennomføringsevne er det sikkert mange arbeidsgivere som ser etter, men foreløpig har han ikke fått noen konkrete tilbud.

– Jeg har stått på for å få arbeid. Jeg har gått rundt og levert fra meg rundt 60 CV-er. De sier de skal kontakte meg, men jeg hører ingenting, sier han.