KAN BLI POLITISAK: Mange husker barndommens bilturer med mor og far dampende på hver sin sigarett i forsetene. Nå blir dette forbudt ved lov I Finland. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KAN BLI POLITISAK: Mange husker barndommens bilturer med mor og far dampende på hver sin sigarett i forsetene. Nå blir dette forbudt ved lov I Finland. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Charlie Bard

Finland skjerper røykeloven:  Forbudt å røyke med barn i bil

Den nye loven åpner også for at borettslag kan søke om å innføre røykeforbud på balkonger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra mandag ble det vanskeligere å være røyker i Finland. Landet har som uttalt mål å bli røykfritt innen 2030, og med den nye innskjerpingen vil man blant annet skåne barn for passiv røyking.

Det blir forbudt å røyke i bilen om barn under 15 år sitter på. Sigarettpakkene skal være utstyrt med bilder av svarte lunger eller konsekvenser av andre røykerelaterte sykdommer.

Slutt på mentolsigaretter

Smakstilsetninger blir også forbudt fra 2020. Det betyr slutten for for eksempel mentolsigaretter.

– Alle smaksatte tobakksprodukter forsvinner senest i 2020. Mentol er den mest populære smaken og røykes mer i Finland enn i noe annet EU-land, sier Meri Paavola, konsulent i det finske sosial- og sunnhetsdepartementet ifølge nyhetsbyråene FNB og Ritzau.

Elektroniske sigaretter blir underlagt samme lovverk som vanlig røyketobakk. Salg og import av all røykfri tobakk som snus og tyggetobakk blir forbudt.

Kan forby balkong-røyking

Fra neste år kan også borettslag søke kommunen om å innføre røykeforbud på sameiets balkonger og fellesarealer. Kommunen har myndighet til å innføre forbud om bygningen er utformet på en slik måte at tobakksrøyk kan spres for eksempel fra én balkong til en annen.

Spredning av tobakksrøyk er en tilstrekkelig grunn til å innføre forbud, og det blir ikke lenger nødvendig å bevise at røyken utgjør en helserisiko for andre.

«Hensikten med den nye tobakkloven er å forhindre unge mennesker fra å starte med tobakksprodukter og bli avhengige av nikotin og å hjelpe mennesker med å slutte med tobakksprodukter», heter det i en melding fra Finlands helsedepartement.