Bakgrunn: Dette er Trude Espås-saken

GEIRANGER (ÅSTED NORGE): Drapsmysteriet i Geiranger har vært en hodepine for politiet gjennom 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapet på den 20 år gamle Trude Espås er et av de mest omtalte uoppklarte drapene i moderne tid i Norge.

Siden etterforskningen startet har det blitt skrevet 10.000 dokumenter med opplysninger. Flere tusen bilder og videoer har blitt samlet inn. I løpet av de 20 årene har 4000 personer fra nær 40 forskjellige land blitt avhørt.

20 år etter jakter politiet fortsatt på gjerningsmannen.

Forsvant etter en uke

31. juli 1996 ankommer 20 år gamle Trude Espås Geiranger og Union Hotell. Hun har fått jobb som stuepike ved hotellet.

Hun kommer direkte fra Alta hvor hun hadde studert språk. Hun ønsket å gjøre noe annet og søkte derfor på jobben som stuepike.

Trude har bare vært i Geiranger en uke når hun 8. august 1996 blir observert gående nedover mot sentrum i 15-tiden på ettermiddagen. Hun har fri denne dagen og går innom postkontoret og butikken før hun går noen hundre meter langs riksveien ut av sentrum.

Hun setter seg ned på en stein hvor hun sitter og leser. Det er flere vitner som uavhengig av hverandre har fortalt at de så en kvinne med Trudes beskrivelse på steinen.

Neste morgen dukker hun ikke opp på jobb. De ansatte ved hotellet leter etter henne, men hybelen på hybelhuset Monte Carlo hvor hun bodde, er tom.

Fant veske og bok på steinen

Neste formiddag får daværende lensmann i Stranda, Jens Arne Hessegjerde, en oppringning fra husøkonomen på Union hotell. Lensmannen sender en politibetjent med den første fergen, og i løpet av noen timer søker de for fullt.

Dagen etter, lørdag 9. august, kommer en mann inn på lensmannskontoret med en veske og en bok. Han har funnet gjenstandene på den store steinen ved riksveien like utenfor Geiranger sentrum.

Politiet som til nå har trodd at 20-åringen kanskje kunne ligge skadet i terrenget rundt Geiranger, snevrer søket inn mot området rundt steinen ved riksveien.

Søkene er resultatløse.

Samtidig melder flere vitner seg og forteller uavhengig av hverandre at de har sett en jente med Trudes beskrivelse på den aktuelle steinen.

Steinen blir sentral i saken. Det skal likevel gå ti dager før gjennombruddet kommer.

Kjente lukt

På kvelden 19. august er et ektepar på kveldstur langs riksveien. Like ved steinen kjenner de en intens og ubehagelig lukt. Lukten fører dem opp i en steinur rundt 100 meter fra steinen. Her finner mannen et par hvite helsesko stukket inn i mellom noen steiner. Det er samme type sko som Trude Espås var iført da hun forsvant.

Ekteparet tilkaller politiet som umiddelbart sperrer av området. De finner liket som er skjult under steiner.

HÅRSPENNE: Denne hårspennen ble funnet noen meter unna liket av Trude Espås. FOTO: POLITIET
HÅRSPENNE: Denne hårspennen ble funnet noen meter unna liket av Trude Espås. FOTO: POLITIET

Neste morgen starter kriminalteknikere fra Kripos det omfattende arbeidet. De saumfarer området for spor. Det blir gjort flere funn som blir analysert.

Samtidig pågår det en taktisk etterforskning ledet av Bjørn Tvete Berger fra Kripos. Året etter overtar Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen ansvaret for etterforskningen.

Etterforskningen skal pågå i mange år fremover, men uten store gjennombrudd.

I løpet av etterforskningen blir flere utenlandske menn sjekket opp mot drapet, men ingen har vært i Geiranger på drapstidspunktet. Minst to personer har også tilstått drapet for politiet eller andre, men også disse har blitt sjekket ut av saken.

LES OGSÅ: Viser dette bildet Trude Espås like før hun blir drept?

SKOENE: Disse helseskoene tilhørte Trude Espås. De ble funnet rundt fire meter fra stedet hvor Trude ble funnet skjult. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE
SKOENE: Disse helseskoene tilhørte Trude Espås. De ble funnet rundt fire meter fra stedet hvor Trude ble funnet skjult. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE

Dette vet politiet

 • Trude Espås ble mest sannsynlig drept mellom klokken 17.15 og 18 fredag 8. august 1996.

 • Trudes hårspenne ble funnet på en liten gresslette noen meter fra stedet liket ble funnet skjult.

 • Gjerningsmannen må ha brukt lang tid på å skjule liket.

 • Flere vitner har sett en kvinne som mest sannsynlig er Trude sammen med en ukjent mann i området ved steinen og riksveien rundt drapstidspunktet.

 • En kvinne ble kontaktet av en mystisk mann på svaberget Nothenget rundt 500 meter fra funnstedet kort tid før Trude forsvant. Kvinnen bidro med opplysninger som resulterte i en fantomtegning av mannen som kontaktet henne. Den tysktalende mannen spurte henne om klokka. Politiet har aldri funnet ut sikkert hvem denne mannen er.

 • Politiet ønsker ikke å kommentere hvordan Trude ble drept eller om hun ble voldtatt før hun ble drept.

 • Politiet er sikre på at det er en mann som har utført drapet. Arbeidet som ble nedlagt i å skjule liket, må ha vært krevende fysisk.

 • Det er få biologiske spor i saken.

 • Politiet har arbeidet ut ifra en teori om at gjerningsmannen hadde en tilknytning til Geiranger og derfor ikke kunne dra umiddelbart. Det kan også være grunnen til at hun var så godt skjult.
FANTOMTEGNING: Denne mannen som kontaktet vitnet på svaberget i Geiranger kort tid før man antar drapet skjedde, har vært svært interessant for politiet. Han er aldri identifisert. FOTO: POLITIET
FANTOMTEGNING: Denne mannen som kontaktet vitnet på svaberget i Geiranger kort tid før man antar drapet skjedde, har vært svært interessant for politiet. Han er aldri identifisert. FOTO: POLITIET Foto: Kripos Via Smp

Slik står saken i dag:

 • Politiet på Sunnmøre driver fortsatt aktiv etterforskning i saken.

 • Med jevne mellomrom gjør politiet undersøkelser når de får inn nye opplysninger.

 • De siste årene har politiet digitalisert de mange tusen dokumentene i saken. Dette arbeidet blir fullført i løpet av høsten.

 • Det er få tekniske spor i saken. Derfor er politiet avhengig av vitneutsagn eller en tilståelse for å komme til bunns i saken.

De ubesvarte spørsmålene:

Steinen

 • Hvorfor forlot Trude steinen ved riksveien?

 • Mye tyder på at hun hadde til hensikt å komme tilbake siden boken og vesken lå igjen.

 • Ble hun bedt om å komme opp i skogen og steinura, eller gikk hun opp dit frivillig?
LAPP: Denne notatlappen ble funnet inne på hybelen til Trude Espås i Geiranger. Etterforskerne har funnet ut av alt bortsett fra ordene «tysker» og «krykker». FOTO: KRISTIAN ERVIK
LAPP: Denne notatlappen ble funnet inne på hybelen til Trude Espås i Geiranger. Etterforskerne har funnet ut av alt bortsett fra ordene «tysker» og «krykker». FOTO: KRISTIAN ERVIK

Lappen

 • På Trudes hybel ble det funnet en lapp med flere nedskrevne ord. Politiet vet at Trude førte dagbok. Lappen kan ha vært en kladd til hva hun skulle skrive inn i dagboken. Det eneste som politiet ikke forstår betydningen av på lappen, er ordene «krykker» og «tysker».

 • Har lappen noen betydning? Har hun møtt en tysker på krykker? Er dette samme tyskeren som vitnet på svaberget ble kontaktet av i forkant av drapet?
ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips i saken hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Gjerningsmannen

 • Kjente Trude mannen som drepte henne? Lite tyder på det siden hun var en sjenert jente som brukte lang tid på å få tillit til folk hun ikke kjente.

 • Hadde gjerningsmannen en tilknytning til stedet? Hvorfor la han ned så mye krefter i å skjule forbrytelsen? Hadde gjerningsmannen vært på gjennomreise er det mer sannsynlig at han ville reist fra stedet så raskt som mulig.

 • Arbeidet med å skjule liket kan ha tatt lang tid. Kan gjerningsmannen ha kommet tilbake etter drapet og skjult liket?