Torgeir Micaelsen (Ap) er stortingsrepresentant helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.  
Torgeir Micaelsen (Ap) er stortingsrepresentant helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.  

– Regjeringen må ta mer ansvar for forskning på antibiotika

Torgeir Micaelsen mener regjeringen og legemiddelindustrien tar altfor lite ansvar for å finne alternativer til dagens antibiotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er snart 20 år siden siste gjennombruddet kom i forskningen på alternativer til dagens antibiotika. Grunnen er enkel – det er ikke lønnsomt for legemiddelselskapene å forske på, sier helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Torgeir Micaelsen til TV 2.

Han mener staten og legemiddelindustrien må gå sammen om å skaffe nok forskningsmidler, og at helseminister Bent Høie nå må ta ansvar.

– Regjeringen snakker veldig alvorlig om temaet, men gjør veldig lite. Planen mot antibiotikaresistens hadde blant annet en bevilgning på fem millioner. Det ble sterkt kritisert i Stortinget, fordi det var altfor svakt. Jeg synes ingen tar nok ansvar i dag, verken regjeringen eller industrien. Dette er et internasjonalt problem, og forskning må skje internasjonalt.

Spesielt viktig mener han det er å bidra internasjonalt, ettersom problemet stadig vokser.

– Her må det være et spleiselag der både industrien og myndighetene tar et ansvar. De store selskapene i legemiddelindustrien er noen av de mest lønnsomme i verden, og statene må være med å betale. Vi kan ikke pålegge legemiddelindustrien å gjøre alt, selv om det er de som kan bidra til gjennombrudd, sier han.

– Norge må ta lederansvar

Han sier at dette er en problemstilling som står øverst på lista internasjonalt, og at Norge må gjøre langt mer for å bidra, blant annet ved å ta eet internasjonalt lederansvar. Ifølge Micaelsen bør det skje ved å etablere et legemiddelsamarbeid for å forske frem nye antibiotiske stoffer.

– Vi må støtte det internasjonale forskningsarbeidet på området. Det nytter ikke at vi bare gjør noe i Norge, sier han til TV 2.

Han har tidligere foreslått at de legemiddelfirmaene som ikke forsker på alternativer til dagens antibiotika bør betale en slags spleiseavgift, eller en medfinansieringsavgift, slik at det blir nok midler til forskningsarbeidet.

– Dette må kombineres med at statene, inkludert Norge, bidrar mer økonomisk. Vi bør bli enige om en ny måte å betale for forsking og bruk av antibiotika, slik at det blir mer lønnsomt for legemiddelfirmaene. Legemiddelfirmaene er innovative og kan bidra til gjennombrudd, og de er nøkkelen, sier han til TV 2.