SKILSMISSE-TRØBBEL: Bent og Elena Bjerke har havnet i en situasjon hvor én av dem ser ut til å måtte flytte ut mot sin vilje. De håper deres historie vil skape debatt om reglene rundt skilsmisse. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
SKILSMISSE-TRØBBEL: Bent og Elena Bjerke har havnet i en situasjon hvor én av dem ser ut til å måtte flytte ut mot sin vilje. De håper deres historie vil skape debatt om reglene rundt skilsmisse. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Elena (36) og Bent (44) nektes skilsmisse fordi de vil fortsette å bo sammen

DRAMMEN (TV 2): Elena og Bent vil skilles, men fortsette å bo sammen av hensyn til barna. Det får de ikke lov til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elena (36) og Bent Bjerke (44) fra Drammen har vært gift i syv år. Til tross for at de er glade i hverandre og respekterer hverandre, ønsker de ikke lenger å være gift.

– Vi er ikke glade i hverandre på den måten lenger, sier Elena til TV 2.

Men fordi paret har to barn sammen, Marco (4) og Marcel (6), ønsker de fortsatt å bo sammen. Når TV 2 besøker familien i deres hjem like ved Marienlyst stadion, er det full fart i guttene. Marco løper rundt før han dumper ned i sofaen for å spille Ninjago, og storebror Marcel viser fram rommet sitt hvor en hel vegg er malt med eventyrmotiver.

– Familielivet vårt fungerer helt utmerket. Vi har lyst til å bli boende sammen så lenge det fungerer så godt som det gjør i dag. Om ikke vi skulle møte kjærligheten på nytt med noen andre, ser vi for oss at det kan bli mange år til som kjernefamilie, forteller 36-åringen til TV 2.

– Det har ikke vært noen krangling, kjefting og smelling med dører. Ungene merker lite til at vi ikke er kjærester lenger, sier Bent Bjerke.

Klare krav til skilsmisse

Men det å være skilt og samtidig bo sammen, er ikke mulig ifølge ekteskapsloven i Norge.

– Men hvorfor er de så viktig for dere å bli skilt, når dere uansett skal bo sammen?

HAR DET BRA SAMMEN: Elena og Bent vil fortsette å bo sammen som før med barna Marco og Marcel selv om foreldrene ønsker å skilles. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
HAR DET BRA SAMMEN: Elena og Bent vil fortsette å bo sammen som før med barna Marco og Marcel selv om foreldrene ønsker å skilles. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– De føles ikke riktig når vi ikke har de samme følelsene for hverandre lenger. Selv om jeg giftet meg frivillig, føles det ikke bra at jeg nå må tvinges til å bli i ekteskapet. På sikt håper vi jo å finne nye kjærester, og det er ikke noe vi ønsker å gjøre mens vi fremdeles er gift, sier Elena.

Denne uken skal de til mekling, men er ikke så optimistiske. Når de har forhørt seg om saksgangen, har de fått klar beskjed om at en av dem må flytte ut hvis de skal få vedtak om separasjon og senere skilsmisse.

– Jeg ønsker ikke å oppgi uriktige opplysninger eller lyve om hvordan vi har det, sier Elena.

Må ha separate husholdninger

Fylkesmannen i Buskerud kan ikke besvare TV 2s henvendelse på grunn av ferieavvikling, og viser til fylkesmannen i Oslo og Akershus. Reglene er de samme for alle i Norge.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus viser til ekteskapsloven, hvor det står at partene må flytte fra hverandre når man får innvilget separasjon, og senere skilsmisse.

– Dette er et krav som ikke kan fravikes. Imidlertid har det hendt at vi har innvilget skilsmisse til par som har valgt å bli boende i samme hus, men i forskjellige boenheter. De må da dokumentere at de har adskilt økonomi og to husholdninger, sier Hafeez Ahmned, førstekonsulent i juridisk avdeling.

– Hvorfor er disse reglene så bastante? Frykter man økonomisk svindel gjennom støtteordninger?

– Det kan jeg ikke si noe om. Vår jobb er å forvalte lovens bestemmelser.

Barne- og likestillingsdepartementet skriver i en kommentar til TV 2 at de ikke er kjent med at det er en vanlig problemstilling at gifte par ønsker å bli skilt, men fortsette samlivet som før.

– Det foregår ikke noe arbeid med tanke på å endre reglene om separasjon og skilsmisse, skriver kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Johansen i en epost.

Vil at barna skal ha ett hjem

Ekteparet understreker at de vil fortsette å bo sammen av hensyn til barna.

– Marcel skal begynne på skolen. Det er en stor overgang, og vi ønsker ikke at barna samtidig skal gå inn i en tilværelse hvor de må flytte mellom to hjem hver uke, sier Bent Bjerke.