SINNA: Venninnene Anna Kristina Paulsen (18) (t.v), Ida Tvinnereim (18) og Julie Langaas (19) roser Andrea Voll Voldum som har satt søkelyset på festvoldtekt med sin personlige historie. Foto: Guri Gunnes Oppegård / TV 2
SINNA: Venninnene Anna Kristina Paulsen (18) (t.v), Ida Tvinnereim (18) og Julie Langaas (19) roser Andrea Voll Voldum som har satt søkelyset på festvoldtekt med sin personlige historie. Foto: Guri Gunnes Oppegård / TV 2

demonstrasjoner over hele norge:

– «Alle» har ei venninne som er blitt voldtatt

OSLO/LÆRDAL (TV 2): Anna Kristina Paulsen (18), Ida Tvinnereim (18) og Julie Langaas (19) demonstrerer i sinne over at så mange voldtektsmenn aldri blir straffedømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fra klokken 17 demonstrerte flere tusen mennesker i ni norske byer og tettsteder for at kvinner skal få bedre rettssikkerhet i voldtektssaker.

Eidsvoll plass foran Stortinget i Oslo var tettpakket av demonstranter som krever endring.

Mange av dem som møtte er unge, og de er sinte.

– Jeg blir veldig sinna over at så mange voldtektssaker som jenter anmelder ikke får domfellelse. Det synes jeg er helt tullete, sier Julie Langaas (19).

Frifunnet for gruppevoldtekt

Det er frifinnelsen av tre menn i den såkalte Hemsedal-saken som har trykket på et sårt punkt i det norske folk.

Andrea Voll Voldum (21) offentliggjorde navnene til de tre mennene som i juli ble frifunnet for å ha gruppevoldtatt henne i Hemsedal en natt da hun var 18 år gammel og neddopet.

Etter tre runder i retten, avgjorde et mindretall av de syv dommerne i Borgarting lagmannsrett at de tre mennene i 30-åra skulle frifinnes etter tiltalen.

Alle tre fagdommerne og en lekdommer mente derimot mennene måtte dømmes.

Siden det kreves fem stemmer for domfellelse ble mennene frikjent av mindretallet på tre lekdommere. Dommen er rettskraftig og mennene er uskyldig i henhold til norsk lov.

De ble likevel dømt i den sivilrettslige erstatningssaken til å betale 300.000 kroner i oppreisning til Andrea Voll Voldum.

Opplevde marerittet på gymnasfest

På Eidsvoll plass er det mange jenter som kjenner på sinne og frykt for konsekvensene etter frifinnelsen.

– «Alle» har ei venninne som er blitt voldtatt. Men de færreste orker å gå gjennom den påkjenningen det er å anmelde, fordi de vet at det mest sannsynlig ender som i denne saken, sier Linda Marie Rønning (24).

Hun har selv ei nær venninne som opplevde marerittet på en fest på gymnaset. Til tross for blåmerker og biologiske spor som kunne identifisert gjerningsmannen, valgte hun å ikke anmelde.

– Min venninne ønsket ikke å gå videre nettopp på grunn av utfallet i slike saker som den i Hemsedal. Den påkjenningen det er å gå gjennom detaljer fra voldtekten i årevis etterpå, når man sliter med angst og stress fra før, var ikke verdt det for henne, forteller Rønning.

Stolt av venninnen Andrea

I Lærdal demonstrerte en ung kvinne som har ei venninne som tok på seg påkjenningen med å gå hele veien gjennom rettssystemet.

STOLT: Elin Bjørkum (30) er stolt over støtten venninnen Andrea har fått over hele landet. Foto: Jan Kåre Gåsemyr / TV 2
STOLT: Elin Bjørkum (30) er stolt over støtten venninnen Andrea har fått over hele landet. Foto: Jan Kåre Gåsemyr / TV 2

Elin Bjørkum (30) har kjent Andrea hele livet. For henne gjør det sterkt inntrykk at så mange har engasjert seg i denne saken.

– Jeg blir så stolt og rørt når jeg ser hvordan hele Norge har slått ring rundt vår Andrea og løftet henne opp. Det er helt utrolig, sier Bjørkum til TV 2.

Hele 300 sambygdinger møtte opp på torget i Lærdalsøyri for å støtte Andrea Voll Voldum, og det er mye i en kommune med knapt 2200 innbyggere.

Andrea selv har vært i Oslo i dag. Hun er overveldet over den enorme støtten.

– Jeg trodde ikke det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt dette, sier hun til TV 2.

Kvinner føler skam og skyld

Hvert år blir mellom 8.000 og 16.000 kvinner voldtatt eller forsøkt i Norge, ifølge tall Voldtektsutvalget la frem for regjeringen i 2008.

Det er kanskje noe av forklaringen på det store engasjementet i kjølvannet av Hemsedal-saken. Mange har selv opplevd voldtekt eller kjenner noen som har blitt voldtatt.

Til tross for at overgrepene er så utbredt, sier flere av de unge kvinnene TV 2 snakker med i Oslo at voldtekt er skambelagt.

– Jeg kjenner flere som er blitt utsatt for voldtekt, og de vil ikke anmelde fordi det på en måte føles som et tabu. De føler skam rundt det som har skjedd og at det var deres skyld, sier Anna Kristina Paulsen (18).

Venninnene Maren Staatsveen (25) (t.v.), Linnéa Lewella Schmedling (24) og Linda Marie Rønning (24) kjenner alle en venn som har blitt voldtatt. Foto: Guri Gunnes Oppegård / TV 2
Venninnene Maren Staatsveen (25) (t.v.), Linnéa Lewella Schmedling (24) og Linda Marie Rønning (24) kjenner alle en venn som har blitt voldtatt. Foto: Guri Gunnes Oppegård / TV 2

Nettopp derfor vil de rose Andrea Voll Voldum som har stått fram offentlig med sin versjon av det hun mener skjedde den natta i Hemsedal.

– Det er så bra at hun står fram for da kan dette komme fram i søkelyset. Jeg tenker på at det like gjerne kan skje meg, sier Julie Langaas.

Frustrert over rettssystemet

Men det er ikke kvinnene som skal stå igjen med skam, skyld og en livslag belastning.

Det er også hovedgrunnen til at en vennegjeng velger å stå samlet bak parolene om sterkere rettsvern for kvinner.

– Jeg blir veldig frustrert over hvordan samfunnet er konstruert når jeg hører om slike saker. Og også sint over holdningene til folk. Det første mange tenker er hva jenta hadde på seg, eller om hun var full og flørtete. Men det skal ikke være relevant. Det er hva kvinnen uttrykker som er viktigst, og et nei er et nei, understreker Linda Marie Rønning.