Rekordmåling for Høyre

Men det er knapt flertall for regjeringsskifte på TV 2s ferske gallup.

Høyre går mest frem på TNS Gallups augustmåling for TV 2.

Rekordmåling for Erna

Det er over to år siden Høyre hadde så stor støtte blant folket som de får 398 dager før stortingsvalget neste høst.

Høyre går frem 2,2 prosentpoeng fra juli til 27,1 prosent, og får dermed for første gang siden juli 2014 en måling som er over valgresultatet fra 2013.

– Et år før valget så gjør vi en kjempemåling. Nå skal vi jobbe knallhardt frem mot valget neste år for å vise oss tilliten verdig, sier Jan Tore Sanner (H).

Bakgrunnstallene viser at Høyre henter flere velgere som ved forrige valg stemte på de andre borgerlige partiene.

– For oss er det viktig at alle de fire borgerlige partiene gjør det bra. Frem mot valget neste år skal vi vise at det er de fire borgerlige partiene som skaper trygghet, sier Sanner.

Kjetil Løset blogger: De store tar alt

Fremskrittspartiet går imidlertid tilbake med 1,7 prosentpoeng til 13,2 prosent. Også de to støttepartiene til regjeringen taper KrF får 4,6 prosent (- 0,5), mens Venstre faller under sperregrensa med 3,8 (- 0,7).

Flertall for skifte

Etter tilbakegang i juli går Arbeiderpartiet frem 1,8 prosentpoeng til 34,0 i august. Samles hele venstresiden er det flertall for en ny regjering.

– Det er et resultat høyt over det vi hadde ved forrige valg, men det er dødt løp i dette bildet, sier nestleder Trond Giske (Ap).

TV 2s mandatberegning på grunnlag av målingen viser at Arbeiderpartiet ville fått 63 mandater, Senterpartiet 11 og SV 8. Jonas Gahr Støre ville dermed trengt støtte fra både De Grønnes 2 og Rødts ene mandat for å skape et nytt flertall på Stortinget.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner tror det vil føre til politisk kaos.

– Gerd Liv Valla sa at det ikke er mulig å skjønne hva Arbeiderpartiet mener og det blir ikke lettere viss de skal ha med seg både De Grønne og Rødt i tillegg, sier Sanner.

Det vil også være flertall for skifte uten SV og Rødt, med Ap, MDG og Sp, dersom KrF med 8 mandater og Venstre med 2 bytter side.

– Det er mer probelematisk å styre dersom du har mange småpartier som sitter på vippen, det beste er å ha en trygg flertallskonstellasjon, sier Trond Giske (Ap).

Høyre får 50 mandater og Fremskrittspartiet 24 mandater og mangler dermed et mandat på flertall selv med støtte fra både KrF og Venstre.

Tror KrF blir borgerlige

I helgen åpnet KrF-leder Knut Arild Hareide for at det ikke er sikkert at KrF velger å fortsette samarbeidet med de borgerlige partiene etter neste valg.

– Kan du utelukke at Venstre og KrF skiller lag i støtten til regjeringen?

– Nei, det kan jeg ikke utelukke, men jeg vil gjøre det jeg kan for å sikre at vi kan holde sammen, sa Hareide til TV 2.

Høyres nestleder mener det er flere politiske grunner til at KrF bør holde seg på borgerlig side.

– Jeg har stor respekt for den diskusjonen KrF gjør internt, samtidig er jeg overbevist om at KrF får mer igjen i et samarbeid med de andre borgerlige partiene, sier Sanner.

Om målingen

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 982 stemmeberettigede i tidsrommet 1. - 5. august. 75,1 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.