FRIKJENT AV LIKEMENN: Det var i Borgarting lagmannsrett tre meddommere sørget for at tre voldtektstiltalte menn ble frikjent i juli i år. Foto: NTB scanpix.
FRIKJENT AV LIKEMENN: Det var i Borgarting lagmannsrett tre meddommere sørget for at tre voldtektstiltalte menn ble frikjent i juli i år. Foto: NTB scanpix. Foto: Roald, Berit

Meddommer i Andrea-saken hetses: « Håper du blir voldtatt»

En av meddommerne som frikjente tre menn for gruppevoldtekt har mottatt en rekke ubehagelige meldinger etter at navn, bilder og adresser er spredd på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har en rekke eksperter og privatpersoner gått til harde angrep på dommen fra Borgarting lagmannsrett som frikjente tre menn for en angivelig gruppevoldtekt i Hemsedal i 2014.

Sentralt i frikjennelsen er tre meddommere som i den andre rettsrunden i Borgarting lagmannsrett mente mennene ikke skulle straffes.

Alle de tre fagdommere og en fjerde meddommer ville kjenne de tiltalte skyldig, men siden det kreves fem stemmer for domfellelse ble mennene frikjent.

Mennene ble likevel dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisning til Andrea Vold Vollum (21).

La ut navn på frikjente

Få dager senere valgte Voldum å publisere navnene på de frikjente mennene, noe som førte til at minst en av dem har mottatt trusler om vold. En skal ha forlatt Norge i etterkant av identifiseringen.

– Det er ikke jeg som har oppfordret folk til å sende trusler, så det er ikke mitt ansvar egentlig å tenke på det. Jeg har ikke oppfordret noen å gjøre det. Jeg unner heller ingen å få det, men jeg har ingen sympati for dem, sier Voldum til TV 2.

Meddommer fikk voldtekt-SMS etter identifisering

Siden er også meddommernes navn og adresser spredd av privatpersoner på nett; i minst en blogg, i diverse kommentarfelt og i sosiale medier.

Navnene på meddommerne er fra før offentlig tilgjengelige, men en av dem forteller til TV 2 at spredningen har vært en belastning.

Meddommeren forteller at publiseringen av navn og adresse har ført til en rekke ubehagelige henvendelser og direkte hets.

Ifølge meddommeren er dette eksempler på meldinger som har tikket inn blant annet på tekstmeldinger:

«Du er en grusom person», «Håper du blir utsatt for voldtekt» og «Hvordan kan du vise deg offentlig»

KRITISK: Erling Moe i Domstoladministrasjonen ber folk la vær å dele personalia og bilder av meddommere. Foto: Domstol.no
KRITISK: Erling Moe i Domstoladministrasjonen ber folk la vær å dele personalia og bilder av meddommere. Foto: Domstol.no

– Jeg hadde aldri sett for meg en sånn spredning, og det er ikke ok, skriver meddommeren i en tekstmelding til TV 2.

– Er det ingen rettssikkerhet for meddommere, spør vedkommende.

– Kan true rettssikkerheten

Domstoladministrasjonen, alle norske domstolers øverste administrative organ, er svært kritisk til at meddommeres navn og personalia spres på nett i forbindelse med enkeltsaker.

– Navnene på meddommerne er jo offentlige, men å spre navn i den hensikt å skade eller true, synes jeg er kritikkverdig, sier Erling Moe, som er kommunikasjonsdirektør i Domstoladministrasjonen, til TV 2.

Han mener det ekstra presset som ligger i bli omtalt i sosiale medier negativt etter domfellelser, kan føre til at feil avgjørelser blir tatt.

– Hvis det blir for mye press på meddommere og fagdommere, kan det føre til at deres uavhengighet blir vanskelig, og det kan i ytterste konsekvens føre til at det blir tatt feil avgjørelser i retten, og true rettssikkerheten, mener Moe.

Mandag klokken 17 arrangerer Kvinnefronten demonstrasjoner i en rekke byer i Norge for å uttrykke at menn ikke skal kunne gå straffefritt fra en voldtekt.