Store demonstrasjoner etter voldtektssaken i hemsedal:

Andrea (21) navnga mennene som ble frifunnet for voldtekt: – Jeg står for det jeg har gjort

Etter at mennene som var tiltalt for gjengvoldtekt av Andrea Voldum ble frikjent, publiserte hun navnene deres på sosiale medier. Nå har en av dem reist fra Norge som følge av voldstrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre menn i 30-årsalderen ble i juli for andre gang frikjent i Borgarting lagmannsrett etter å ha vært tiltalt for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voldum (21) i Hemsedal for to år siden.

Alle fagdommerne stemte for domfellelse, men det var lekdommerne, altså vanlige folk, som stemte for å frifinne mennene.

I såkalte meddomssaker holder det nemlig ikke med et flertall på fire dommere, det kreves et flertall på minst fem.

Voldum valgte å navngi de tre mennene på sosiale medier etter at de ble frifunnet.

Saken har vakt sterke reaksjoner på sosiale medier, hvor mange har uttrykt sinne over det norske rettssystemet.

Nå varsler Kvinnefronten store demonstrasjoner flere steder i landet mandag til støtte for 21-åringen og voldtektsofre.

– Ikke hevn

Det har vært hektiske dager for Voldum etter at hun tirsdag publiserte mennenes navn på sosiale medier. Mandag skal hun være med på demonstrasjonen i Oslo.

– Jeg trodde ikke det skulle ta av så mye da jeg postet det. Det er over all forventning, sier hun til TV 2.

Voldum mener hun gjorde det riktige da hun valgte å navngi de tre mennene.

– Jeg la ut navnene deres fordi jeg skulle opplyser venner og venners venner om disse. That's it. Jeg la det ikke ut for å ta hevn, det var bare for å opplyse at disse er farlige menn. Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme som jeg har gjort.

Hun forteller at hun tok det svært tungt da mennene ble frikjent i juli. Hun sliter med å forstå hvorfor.

– Jeg har mistet all tillit til rettssystemet. Jeg syns ikke det skal sitte meddommere der som ikke har kompetanse eller kunnskap om det som skjer, sier 21-åringen.

Voldum forteller at det betyr mye for henne at det nå arrangeres demonstrasjoner etter at saken hennes har fått oppmerksomhet. Mange har dessuten tatt kontakt og sendt støtteerklæringer.

Se reportasje om saken i videovinduet øverst.

Ville anmelde henne

De siste dagene har noen av mennene som ble frifunnet i saken, sagt at de vil gå til søksmål mot Voldum som følge av at hun navnga dem og de skal ha mottatt trusler.

Voldum har ingen sympati for dem og sier hun ikke har gjort noe ulovlig.

– Det er ikke jeg som har oppfordret folk til å sende trusler, så det er ikke mitt ansvar egentlig å tenke på det. Jeg har ikke oppfordret noen å gjøre det. Jeg unner heller ingen å få det, men jeg har ingen sympati for dem, sier hun.

21-åringen forteller at hun ikke legger saken fra seg med det første.

– Jeg er ikke helt ferdig med denne saken ennå. Jeg har noen planer, men jeg har ikke lyst til å kommentere det nå. Men som sagt, jeg er ikke helt ferdig, sier hun.

Ber statsministeren gripe inn

LYNSJESTEMNING: Advokat Arne Seland ber statsministeren eller justisministeren gripe inn. Foto: TV 2.
LYNSJESTEMNING: Advokat Arne Seland ber statsministeren eller justisministeren gripe inn. Foto: TV 2.

Advokat Arne Seland, forsvarer for en av mennene som ble frifunnet, er opprørt over hvordan saken har utviklet seg etter at mennene ble navngitt.

– Det har gått helt av sporet. Jeg håper noen går ut og ber folk begrense seg, for dette kan ikke fortsette. Det er ikke en rettsstat verdig det som skjer nå, sier han til TV 2.

Seland sier mannen han forsvarer ikke lenger befinner seg i Norge som følge av truslene han har fått.

– Jeg har bedt ham dra ut av landet, og han har dratt ut av landet. Sånn skal det ikke være. Han er frifunnet i en straffesak, og han skal ikke være nødt til å reise bort fra Norge. Det er ikke verdig.

Seland oppfordrer nå statsminister Erna Solberg (H) eller justisminister Anders Amundsen (Frp) om å gripe inn i det han kaller en «lynsjemobb». Advokaten frykter mennene vil bli utsatt for vold, og forteller at de har mottatt en rekke trusler.

– Jeg ber folk roe seg ned. Jeg ber også om at statsministeren, eventuelt justisministeren, går ut og ber folk roe seg ned. For dette er ute av kontroll.

Hans klient er «sjokkert» over reaksjonene som har kommet den siste tiden, sier Seland.

– Dette har vært en vanvittig kamp for han og. I to og et halvt år har han vært tiltalt for grusomme forbrytelser som han har vært uskyldig i. Og dette er tre uskyldige gutter som forfølges videre etter rettskraftig avgjørelse på at de er uskyldige. Det er en skam.

– Tøvesaker

Kvinnefrontens demonstrasjoner har Seland ikke noe til overs for.

– Jeg tenker at dette er tre gutter som er frifunnet og de bør få være i fred. Hvis man skal demonstrere, så får man demonstrere for den uretten som skjer i verden, ikke for den retten som har skjedd i denne saken.

Han svarer «nei» på spørsmål om han har noen forståelse for engasjementet som er oppstått.

– De får engasjere seg over det som er reelt og ikke over tøvesaker, sier Seland.

Kvinnefronten

REAGERER: Talskvinne Tina Skotnes i Kvinnefronten er kritisk til Selands utspill.
 Foto: TV 2
REAGERER: Talskvinne Tina Skotnes i Kvinnefronten er kritisk til Selands utspill. Foto: TV 2

Talskvinne Tina Skotnes i Kvinnefronten reagerer på Selands utspill.

– Det er noe av det tåpeligste jeg har hørt. Hver gang kvinnebevegelsen er ute og sier noe, og demonstrerer, så får vi høre at det er viktigere ting andre steder. Så det gidder jeg ikke å forholde meg til, sier hun til TV 2.

Hun håper nå mange møter opp på demonstrasjonene som er varslet flere steder i landet. Andrea Voldums sak er grov, men ikke unik, sier Skotnes.

– Dette skjer jo hele tiden. Vi har et rettssystem som svikter ofrene, sier hun.

– Saken illustrerer så tydelig at vi har et problem når det gjelder rettsvesenet i Norge. Det er systemsvikt, det er en fallitterklæring at det ikke blir dømt flere voldtekter i Norge i dag.

– Debatten i ferd med å spore av

Tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde har fulgt med på saken de siste dagene. Hun mener debatten de siste dagene er i ferd med å spore av.

– Vi må snart komme til kjernen: Kvinnen skal ikke røres hvis hun ikke vil selv, det er det det handler om. I stedet for å diskutere juss eller om dommen er feil, noe de færreste kan ta kvalitativ stilling til. Den rettskraftig, sier Rohde til TV 2.

Det er uholdbart at folk skal trues og hetses I debatten, understreker Rohde.

– Men debatten bør snart dreie inn mot holdningene. Samtlige menn og gutter må lære at hvis det ligger en jente der, for eksempel på fest, og er overstadig beruset, så skal du ikke røre henne. Det finnes ingen gråsoner mellom samtykke og overgrep, sier hun.

Ble båret som en «potetsekk»

Det var i mars 2014 at 21-åringen var i Hemsedal sammen med moren og lillesøsteren.

Etter en tur på byen, ble hun med de tre mennene i 30-årsalderen på nachspiel til en hytte. Der tok 21-åringen partydopet MDMA.

En taxisjåfør som kjørte alle fire den natten, forklarte ifølge dommen at Voldum ble båret «over skulderen som man bærer en potetsekk».

Mengden som ble funnet i Voldums blod var så stor at det kunne ført til alvorlig forgiftning og død, sa en overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) under rettssaken.

Alle de tre mennene som var tiltalt, innrømmet å ha gitt Voldum dop og for å ha hatt sex med henne. Men lekdommere som frikjente mennene, er usikre på om de forsto at hun ikke ville.

De tre mennene ble altså frifunnet for voldtekt, men ble dømt til å betale 300.000 kroner i erstatning til 21-åringen.

Voldum kan ikke anke dommen. Høyesterett kan i denne type saker kun ta i mot en anke fra lagmannsretten dersom det har blitt begått beviselige saksbehandlingsfeil, har hennes bistandsadvokat Elisabeth Hagen opplyst til NRK.