Bare 17 prosent av mishandlede barn får legeundersøkelse

Barnehusene slår alarm om barns rettssikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært få barn som et utsatt for vold og overgrep får medisinsk undersøkelse av lege. Grunnen er at manglende økonomiske ressurser.

Nesten 5000 barn i avhør

I Norge er det ti barnehus. Hit kommer barn som er utsatt for vold og seksuelle overgrep til avhør etter at det er levert en anmeldelse til politiet. I ble 4725 barn avhørt ved barnehusene i Norge. De forteller om vonde ting voksne har utsatt dem for.

– Barn har blitt stukket, skjært i, brent – at noen har varmet opp kniver for eksempel – piskeslag på ryggen. Det kan være at man har levd i torturlignende forhold hele livet sitt. Vi som jobber her har igrunn sluttet å bli overrasket over hvordan barn faktisk kan ha det, sier leder ved Barnehuset i Oslo, Inger Johanne Pettersen.

For å finne fysiske bevis på mishandlingen, til en eventuell rettssak, skal barna bli undersøkt av en lege.

– Ofte har vi barn her som ikke sier noe i avhør. Men når vi likevel velger å gjennomføre en undersøkelse finner vi skader som er forenlig med vold og overgrep over lengre tid, sier hun.

Men det er svært få som får medisinsk undersøkelse.

Bare 17 prosent får legeundersøkelse

Tall TV 2 har hentet inn fra Politidirektoratet viser at bare 17 prosent av barna som ble avhørt ved de 10 barnehusene i fjor fikk medisinske undersøkelser.

– Det betyr rett og slett at barn ikke får den hjelpen de skal ha, sier Pettersen.

Grunnen er at barnehusene mangler ressurser til å gjennomføre undersøkelsene.

– Det er et ressursspørsmål. Vi har disponibel lege en gang i uka, det er på torsdager. Det er kritisk og det er en dårlig ivaretakelse av de yngste og sårbare i samfunnet vårt, sier leder ved Barnehuset på Hamar, Ingjerd Kagnes.

Det betyr at overgripere kan gå fri?

– Ja, det kan det bety.

Høie vil ikke øremerke midler

Barnehusene mener helseminister Bent Høie må øremerke midler til undersøkelsene

– Det viktige er at Helsedepartementet med helseministeren i spissen gjør noe for at de barna som skal ha den undersøkelsen, får den. Det skal ikke stå på penger, sier lederen for Barnehuset i Kristiansand, Anne-Lise Farstad.

Men Høie vil ikke øremerke midler.

– Det er ikke nødvendig å øremerke midler, for vi styrer sykehusene gjennom de oppdragene de får også får de pengene med. Pengene har de fått, og oppdraget har de fått og det betyr at da må sykehusene prioritere dette, sier han.

Men hvis de har fått både penger og oppdrag, hvorfor var det da bare 17 prosent som fikk medisinske undersøkelser i fjor?

– Fordi de i 2015 fikk i oppdrag å utdanne flere sosialpediatere sånn at de nå i 2016 kan ansette flere sosialpediatere, så det er flere som kan gjennomføre disse undersøkelsene, sier Høie.