EROBRET Terrorbastion i nord-syria:

Barna jubler når IS-burkaen brenner

Terrordømt 23-åring fikk militær trening i byen som denne uken ble tatt tilbake av koalisjonsstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken sendte syriske og kurdiske styrker terrorgruppen IS på flukt fra byen Manbij i Nord-Syria. Rundt 3000 sivile er nå reddet og evakuert fra områdene som tidligere var kontrollert av IS.

Lørdag formiddag melder den engelskspråklige arabiske avisen Asharq al-Awsat og nyhetsbyrået AFP at den arabisk-kurdiske alliansen Syrias demokratiske styrker har erobret byen.

– Syrias demokratiske styrker tok kontroll over Manbij lørdag og finkjemmer byen for å finne de siste jihadistene, heter det i en uttalelse fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syriske TV-bilder fra byen viser gledesscenene som utspant seg. Det syrisk-kurdiske nyhetsbyrået ANHA filmet en ung kvinne som feiret frigjøringen med å brenne burkaen. Den symbolske handlingen møtte jubel og applaus. Da IS tok over byen i 2014, tvang terrorgruppen alle kvinner til å bruke hodeplagget.

Operasjonen startet for to måneder siden, og de USA-støttede styrkene innledet en offensiv i al-Shahba-regionen. Franske og amerikanske spesialsoldater har vært rådgivere og bidratt med støtte til de lokale styrkene i Operation Inherent Resolve. Ifølge Pentagon har fem luftangrep rammet taktiske enheter, kjøretøy og en kommando- og kontrollenhet. Det iranske nyhetsbyrået FARS hevder at over 40 sivile skal være drept i amerikanske luftangrep.

Amerikanske luftangrep

I sommer greide Syrias demokratiske styrker (SDF) å kutte IS' forsyningslinje til byen. De amerikanske spesialstyrkene gjorde nylig et etterretningskupp, da de sikret seg over fire terrabyte med IS-data ved Manbij-fronten, ifølge Newsweek.

På dette propagandabildet fra 2015 paraderer IS-krigere i Manbij.
På dette propagandabildet fra 2015 paraderer IS-krigere i Manbij.

SOHR anslo fredag at SDF kontrollerte 70 prosent av byen, ifølge Independent. Kurdiske ledere sa de kontrollerte 80 prosent, ifølge Asharq al-Awsat. Erobringen vakte sterke følelser hos SDF-talsmannen. For tre år siden måtte han flykte derfra med familien.

– Jeg vil aldri glemme hvordan hjembyen og hjemmet mitt var før terroristene kom, skriver Shervan Derwish i et følelsesladet Facebook-innlegg, ifølge det kurdiske nettstedet Rudaw.

Byen har vært en viktig mellomstasjon på IS' forsyningsrute mellom grensen til Tyrkia og byen Raqqa, som fungerer som en slags hovedstad for terrorgruppen. Ved å frigjøre den såkalte Manbij-lommen, kan koalisjonsstyrkene også ramme smuglerruten IS har i dette grenseområdet mot Tyrkia.

IS har smuglet fremmedkrigere fra Norge og flere europeiske land gjennom området, og sendt dem til en treningsleir i Manbij. Tyske fremmedkrigere har ifølge tysk etterretning hatt en egen landsby utenfor byen. Den norske fremmedkrigeren Adam Magomadov (23) fikk militærtrening i Manbij, heter det i onsdagens dom i Oslo tingrett.

Danske kampfly bombet mål

SOHR melder også lørdag at en koalisjon av jihadister og andre islamistiske opprørere har tatt kontroll over viktige posisjoner sør for storbyen Aleppo, som er omringet av styrker som støtter den syriske regjeringen. Fredag utførte Danmarks F-16-fly for første gang luftangrep i Syria. Den siste uken er flere IS-mål i provinsen Raqqa bombet, opplyser det danske forsvaret.

Danmark har siden midten av juni hatt fire kampfly utstasjonert på Incirlik-basen, som den USA-ledede militæralliansen Inherent Resolve disponerer sør i Tyrkia. Først den siste uken har danskene vært på bombetokt i det krigsherjede nabolandet.

– Vi kan bekrefte at de danske kampflyene for første gang har angrepet mål på syrisk territorium, sier Jan Dam, sjefen for det danske forsvarets internasjonale luftmilitære operasjoner, i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået Ritzau.

Han vil ikke gi detaljer om luftangrepene, utover at de har rammet kommando- og kontrollenheter. I løpet av sommeren har også de danske F-16-flyene i koalisjonen bombet mål i de irakiske provinsene Anbar, Nineveh, Dohuk, Arbil og Saladin. I alt har danske fly vært på tokt 67 ganger og utført 93 luftangrep. (TV 2/NTB)

Operasjonen for å erobre Manbij fra IS startet for to måneder siden. FOTO: US AIR FORCES CENTRAL COMMAND
Operasjonen for å erobre Manbij fra IS startet for to måneder siden. FOTO: US AIR FORCES CENTRAL COMMAND