BOMBEBILDER: Disse bildene ble funnet på et minnekort hjemme hos den terrordømte 23-åringen. Han hevdet det ikke var noen grunn til at han tok bildene. 
BOMBEBILDER: Disse bildene ble funnet på et minnekort hjemme hos den terrordømte 23-åringen. Han hevdet det ikke var noen grunn til at han tok bildene. 

Terrordømt (23) om sexslaver: «De du har tatt selv, eier du»

23-åringen har nektet å forklare seg til politiet om sexslave-samtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en dialog med en venn i Norge, oppfordret den terrordømte Adam Magomadov (23) vedkommende til å bosette seg i det såkalte «kalifatet» som IS har opprettet i Syria og Irak.

– Gift deg og kom med deres koner, vi skal ha det bra her. Om du kommer hit, kan du gifte deg og ha fire kvinner. Du kan også ta kvinner som sexslaver, vet du, het det i meldingen fra november 2014 som er gjengitt i dommen fra Oslo tingrett.

Måneden før hadde han i en samtale redegjort for hvordan IS-krigerne sikret seg sexslaver:

– Om du ikke selv personlig erobret et sted og tok kvinner til fange må du kjøpe kvinnene. Det og dem du har tatt selv, eier du. Hvis ikke, må du kjøpe.

Av den ferske dommen fremgår det at 23-åringen i avhør 24. november ikke ønsket å avgi ytterligere forklaring etter at politiet hadde spilt av en lydfil med denne samtalen. At han snakket om erobring av steder og sexslaver, kan ifølge retten tyde på at Magomadov deltok i kamphandlinger.

23-åringen og den norskpakistanske familiefaren Hasan Ahmed (46) ble onsdag dømt til henholdsvis syv og et halvt og seks års fengsel for terrorvirksomhet.

Ifølge Oslo tingrett var ikke 23-åringen skremt av tanken på martyrdød. Han skaffet seg jobb for å finansiere reisen, og tok en laseroperasjon for å korrigere synet. I et vedtak fra Utlendingsnemnda i 2010 kom det frem at Magomadov i 2008 hadde sluttet seg til opprørsbevegelsen i Tsjetsjenia, men at han ikke fikk delta i kamphandlinger på grunn av dårlig syn.

Skjulte sporene da han reiste

Retten mener at Magomadov planla reisen til Syria i flere måneder, og at reiseruten bevisst ble lagt om Hellas for å skjule sporene. Etter at han ble smuglet over grensen høsten 2014, ble han registerført og fikk militærtrening på steder i Nord-Syria som skal være i nærheten av terrorgruppens «tyske landsbyer». Ved ankomstsenteret i Jarabulus ga han fra seg pass, penger og mobil, og i Manbij fikk han militærtrening.

Etter at han kom tilbake til Norge, hadde han kontakt med en tysk-tsjetsjensk fremmedkriger som skulle hjelpe ham å finne kone. Like før han ble pågrepet, var han i kontakt med flere fremmedkrigere. Ifølge 23-åringen skulle «det komme noen brødre fra Belgia». Dialogene handlet deretter om «muligheter til å hjelpe brødrene med penger», og det ble snakket om «store operasjoner».

– Hjemme hos oss har vi store operasjoner under forberedelsesfasen. Disse midlene trenger vi for å bruke til dette formålet, sa 23-åringen som bodde i sin brors leilighet da han ble pågrepet.

AK-47: Den terrordømte 23-åringen sendte dette bildet på sosiale medier, og vedgikk i retten at det var han som hadde tatt det. 
AK-47: Den terrordømte 23-åringen sendte dette bildet på sosiale medier, og vedgikk i retten at det var han som hadde tatt det. 

Da politiet tilfeldigvis oppdaget at 23-åringen var tilbake i Norge under en rutinekontroll, ble det iverksatt en hemmelig etterretningsoperasjon. PST fryktet først at Magomadov hadde fått i oppdrag å gjennomføre en terrorhandling i Norge eller mot vestlige interesser i utlandet, men etterforskningen ledet til at PST mente at dette sannsynligvis likevel ikke var tilfellet, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

I leiligheten befant det seg også 10.000 euro, en person med et belgisk reisedokument og et visum til Tyrkia. 23-åringen forklarte at mannen med de belgiske ID-papirene var en venn av hans bror som skulle på fisketur i Norge. Broren forklarte at pengene skulle brukes til å kjøpe en bil i Tyskland.