Ap vil ha svar på om Erna visste at hennes partifelle fikk jobb av næringsministeren

Høyres mann i kontrollkomiteen på Stortinget er derimot sikker på at Justisdepartementet kommer til å konkludere med at regjeringen ikke har gjort noe galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet vil nå ha svar på om statsminister Erna Solberg var med på avgjørelsen da næringsministeren utnevnte sin tidligere regjeringskollega til ny styreleder i Statkraft.

Partiet synes det er høyst uklart hvorfor næringsminister Monica Mæland valgte å kvitte seg med styrelederen i Statkraft - og ga jobben til sin tidligere regjeringskollega Thorild Widvey.

– Jeg tror vi alle stiller oss det spørsmålet, hvorfor man kvitter seg med en styreleder det ikke er kjent noen offentlig kritikk av, og erstatter vedkommende med en tidligere regjeringskollega og begrunner det med at man trenger ny profil, sier nesteleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik til TV 2.

Det var NRK som først omtalte saken.

Visste Erna om dette?

Etter utnevnelsen har næringsministeren bedt Lovavdelingen i Justisdepartementet om en habilitetsvurdering. TV2 får opplyst fra lovavdelingen at vurderingen skal være klar denne uken.

Men i Arbeiderpartiet peker man nå høyere opp i regjeringen - på Mælands sjef: Statsminister Erna Solberg:

TV 2s politiske kommentator:  – Prosessen har vært svært uryddig

– Vi snakker her om en regjeringskollega veldig nært i tid, som man også vet er nær venn med statsministeren, som da har fått et styrelederverv i et av de viktigste selskapene vi har i dette landet. Da er det naturlig å legge til grunn at statsministeren har vært informert om det. Så det store spørsmålet er hva statsministeren har visst. Den typen fakta er det nødvendig å få på bordet.

– Lovteksten i loven er veldig klar

Statsminister Erna Solberg er selv på ferie, men Høyres mann i kontrollkomiteen på Stortinget, Erik Skutle trenger ikke vente på Justisdepartementet for å få svar på om Mæland og regjeringen har gjort noe galt.

– Lovteksten i loven er veldig klar. Man er inhabil når det gjelder nærmeste familie eller nære, nære venner. Tror det er ganske åpenbart at det ikke er tilfelle her, så Monica Mæland var habil. Det at man har vært kolleger og er i hverandres bursdagsselskaper, er ikke nok til å være inhabil, sier Skutle til TV 2.

Han er oppgitt over det han hører fra Arbeiderpartiet og mener de nå snakker mot bedre viten:

– Arbeiderpartiet vet veldig godt at Monica Mæland har holdt seg innenfor reglene og at Justisdepartementets lovavdeling kommer til å fastslå det. Så de bruker jo den tiden de har i dette vinduet til å så tvil om Monica Mæland har fulgt reglene eller ikke. Det synes jeg er veldig, veldig uheldig. Og hvis Arbeiderpartiet hadde spilt ordentlig og redelig hadde de avventet den vurderingen før de hadde gått så hardt ut på banen.