VIL HJELPE: Fahad Qureshi og Islam Net mener det er behov for å hjelpe muslimer som ikke får leie bolig. Foto: TV 2/skjermdump.
VIL HJELPE: Fahad Qureshi og Islam Net mener det er behov for å hjelpe muslimer som ikke får leie bolig. Foto: TV 2/skjermdump.

Muslimer nektes bolig – får hjelp på Facebook

Diskrimineringsombudet bekrefter at norske muslimer har blitt nektet boliger på grunn av sin religion.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 3000 personer har meldt seg inn i en Facebook-gruppe som skal formidle boliger for muslimer.

Gruppen skal være en arena for utleiere som ønsker muslimer velkommen som leietakere og for muslimer på jakt etter leiebolig.

Siden er et prosjekt av den omstridte konservative organisasjonen Islam Net, som ledes av Fahad Qureshi.

– Dessverre behov for gruppen

– Gruppen oppstod i en tid da jeg selv forsøkte å få leilighet, men gikk på visning gang etter gang og fikk bare nei, forteller Qureshi til TV 2.

Han forteller at det er stor aktivitet i gruppen - som han helst ville vært foruten.

– Det er dessverre et behov for gruppen og det syns jeg er trist. Jeg håper at vi en gang kommer dit at det ikke er sånn at noen blir diskriminert på leiemarkedet på grunn av religion.

– Hvorfor tror du noen muslimer sliter med å få leieboliger?

– Det er fortsatt uvant for mange å ha nær kontakt med muslimer. Så tror jeg det er underliggende fordommer som resulterer i at det er lettest å velge den som ligner mest på deg selv hvis du kan velge hvem som skal få leie, sier Qureshi.

Ifølge Qureshi har problemet blitt større de siste årene.

– Det har blitt mye verre, og det tror jeg er fordi islamdebatten har endret seg. Islam blir i større grad satt opp mot vestlige verdier, og det er mer fokus på islam i en negativ kontekst, mener Islam Net-lederen.

Ombudet: Får henvendelser

– Det mest uheldige med dette er at noen ser seg nødt til å etablere en slik side for å lette tilgangen til boligmarkedet. Det illustrerer at det er noen som opplever det vanskelig, og det er ikke bra, sier Elisabeth Lier Haugseth,nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), til TV 2.

BEKREFTER PROBLEM: Nestleder Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Foto: LDO.
BEKREFTER PROBLEM: Nestleder Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Foto: LDO. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Hun bekrefter at ombudet kjenner til situasjoner der religion har spilt en rolle ved utleie av bolig.

– Det er ikke de sakene vi får flest av, men vi har fått henvendelser fra personer som er muslimer og ikke har fått bolig fordi de lever i tråd med sin religiøse overbevisning, sier Lier Haugseth til TV 2.

Ifølge Haugseth er det av flere årsaker vanskelig å si noe om hvor utbredt dette er:

– Det er jo vanskelig for folk å vite hva som er den egentlige årsaken. Noen ganger sies det rett ut, men det er nok en del som sitter igjen med en lei følelse av at det er religionen som skaper problemer i leiemarkedet, mener nestlederen i LDO.

Vegrer seg for å rapportere

At det kan finnes saker som ikke rapporteres, mener hun kan skyldes at et avslag uansett oppleves som en tapt sak.

– For mange kan det være vanskelig å ta opp en slik sak. I tillegg har man neppe lyst å insistere på å få bo et sted der man ikke er ønsket, sier Lier Haugseth.

I en rapport fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR fra 2009, slås det fast at både religion, hudfarge og etnisk opprinnelse av leietakere oppleves som hindre i boligmarkedet.

LDO understreker at de ikke ønsker et system der boliger leies ut med begrensninger som ekskluderer den ene eller andre type grupperinger.

– I det noen legger ut en annonse der det står at boligen enten ikke er for muslimer eller kun til muslimer, er det et helt klart lovbrudd, men slik vi ser den nevnte gruppen er den ment for å hjelpe, sier Lier Haugseth.