PST-sjefen om terrorfaren: – Asylsøkere er særlig sårbare for radikalisering

PST-sjef Benedicte Bjørnland mener det er viktig å få unge asylsøkere inn i jobb og skole for å hindre radikalisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne sommeren har vært preget av terrorangrep i Europa.

Sist mot en kirke i Frankrike der to 19-åringen knivdrepte en 85 år gammel prest på brutalt vis - før det mot nasjonaldagsfeirende mennesker i Nice.

Fellestrekk for de siste angrepene i Frankrike og Tyskland er at det har vært bare en eller to gjerningsmenn, og at de har handlet på egenhånd.

– De ensomme ulvene det vanskeligste

Benedicte Bjørnland, sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener nettopp de enslige terroristene er ekstra vanskelige å fange opp.

– Vi har nok rimelig god oversikt innenfor miljøene. Både innenfor det høyreekstreme og ekstrem islamisme. Men det som er enhver sikkerhetstjenestes største utfordring er å ha en oversikt over enkeltindivider som ikke samhandler med noen. De ensomme ulvene som har en ekstrem tilbøyelighet til å kunne gjøre en voldelig ekstrem handling, det er det vanskeligste vi står overfor, sier hun til TV 2.

Norge er annerledes enn Frankrike og Tyskland, mener PST-sjefen. Men trusselbildet her hjemme er skjerpet de siste fem årene, og det er alvor:

– Javisst er det alvor. Vi jobber kontinuerlig og hviler aldri, når det gjelder disse sakene. Men vi kan jo ikke gi noen garanti for at vi klarer å avverge det neste angrepet i Norge , sier Bjørnland.

Må sette inn særlige tiltak for asylsøkere

Sinne, hat og utenforskap er farlig og det aller viktigste er å forebygge radikalisering, sier PST-sjefen.

– Nå som vi har mottatt en stor gruppe med asylsøkere så tenker jeg det er ekstra viktig at det jobbes godt forebyggende opp mot den gruppen som skal bli her i landet. Og som skal få opphold. Det vil være en særlig sårbar gruppe for radikalisering, sier hun.

Utdannelse og jobb for de som kommer til landet er viktig, mener Bjørnland.

– Det at vi evner å sette inn særlige tiltak overfor denne gruppen, sette inn tidlige tiltak, få unge mennesker inn i arbeid og skole, det tror jeg kommer til å være en nøkkelfaktor, sier PST-sjefen.