NONNE BLE VITNE TIL det brutale drapet:

– De filmet seg selv og hadde en slags seremoni ved alteret

Grufulle scener utspant seg da to menn bevæpnet med kniver stormet en kirke i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ifølge Sky News er den ene av angriperne identifisert som Adel Kermich (19).

Den 84 år gamle presten Jacques Hamel ble drept på brutalt vis av da to væpnede personer tok seg inn midt under gudstjenesten i en katolsk kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Nord-Frankrike.

– De tvang ham ned på knærne. Han forsøkte å forsvare seg selv, og det var da tragedien skjedde, sier en nonne kalt Søster Danielle, til den franske TV-stasjonen BFM TV.

Frankrikes president, Francois Hollande, sier tirsdag ettermiddag at de to gjerningsmennene har sverget troskap til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS).

– Dette er et attentat begått av IS-terrorister, sier han.

– Filmet seg selv

Ifølge nonnen ble Hamel deretter drept ved at angriperne skar strupen over på ham.

– De filmet seg selv. De utførte en slags seremoni ved alteret på arabisk. Det er fryktelig, sier nonnen ifølge BFM TV.

Drapet på presten skjedde etter at meldinger om en gisselsituasjon i kirken ble kjent. I tillegg til presten ble fire andre kirkegjengere tatt til gisler.

ÅSTEDET: Store politistyrker utenfor kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray, Foto: AFP.
ÅSTEDET: Store politistyrker utenfor kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray, Foto: AFP. Foto: Charly Triballeau

En nonne som klarte å rømme, varslet politiet som deretter kom til stedet.

Gisseltakerne ble skutt og drept av politiet på stedet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier president Francois Holande at Islamsk Stat har erklært krig mot Frankrike og at landet vil «bruke alle virkemidler innenfor loven» i kamp mot den militante terrorgruppen.

IS har tatt skylden

Ifølge nyhetskanalen BFM ble én av de to angriperne gjenkjent på vei inn i kirken. Det skal dreie seg om en mann som ble tatt på grensen mellom Tyrkia og Syria, på vei inn for å bli fremmedkriger.

Han ble dømt i 2015 og fikk elektronisk fotlenke i mars 2016. Påtalemyndigheten hadde protestert mot denne avgjørelsen og ville ha mannen inn til soning.

IS har tatt på seg skylden for angrepet, og hevder gjennom propagandabyrået Amaq at det var to «soldater» fra organisasjonen som sto bak.

Norske kirkesamfunn fordømmer

En udåd av det aller mest grusomme slaget, sier Den norske kirke om angrepet i en kirke nord i Frankrike.

– De mange terrorangrepene på uskyldige mennesker over hele verden denne sommeren er skremmende, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær for Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Hun fordømmer på det sterkeste angrepet i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray der en prest ble drept og en annen person livstruende såret.

– Å gå til angrep og drepe kristne i kirkerommet er en hån mot alle troende mennesker og mot gud. Tanker og forbønn går til ofrene, den lokale menigheten og Den katolske kirke, sier Hagen Agøy.

Også Kirkenes verdensråd har fordømt angrepet og understreker at de opplever det spesielt tungt at angrepet rammet en kirkeleder.

– Vi uttrykker vår sympati til det franske folk og spesielt til trossamfunnet i Saint-Étienne-du-Rouvray for denne nylige voldsepisoden. Vi deler deres sorg, sier rådets generalsekretær Hielke Wolters.