RUNNING MATE: Tim Kaine blir Clintons visepresidentkandidat. FOTO: (AP Photo/Andrew Harnik)
RUNNING MATE: Tim Kaine blir Clintons visepresidentkandidat. FOTO: (AP Photo/Andrew Harnik) Foto: Andrew Harnik

Abortmotstander blir Clintons visepresidentkandidat

Hillary Clinton bekrefter at Virginia-senator Tim Kaine blir hennes visepresidentkandidat til valget i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaine (58) fra Virginia ble valgt inn i Senatet i 2012, og er utdannet ved Harvard Law School.

Kaine var på forhånd navngitt som en av de mest aktuelle kandidatene. Han er tidligere guvernør fra Virginia, og er i dag medlem av utenrikskomiteen i Senatet, noe som gir ham verdifull utenrikspolitisk erfaring.

Clinton skrev i en Twitter-melding at hun hadde valgt Kaine som sin «running mate». Hun la til at han har viet sitt liv for å hjelpe andre.

– Jeg snakket nettopp med Hillary. Jeg er beæret som får stille til valg sammen med henne. Jeg kan knapt vente på å komme meg ut og drive valgkamp i Miami i morgen, svarte Kaine.

Der skal de to for første gang drive valgkamp sammen. Den spansktalende Kaine kan hjelpe Clinton med på sikre seg flere stemmer fra latinamerikanske velgere, i tillegg til at Virginia er en stat der det er reell kamp mellom partiene.

Personlig abortmotstander

Utnevnelsen av Kaine har derimot ikke bare blitt mottatt med smil. Nettavisen Slate skriver at Clinton tester lojaliteten til sine feministiske velgere, ettersom Kaine er personlig abortmotstander.

Slate skriver at selv om Kaine har sagt at han støtter høysterettsavgjørelsen som slo fast at kvinnen har rett til å velge, har hans personlige tro enkelte ganger tilsynelatende influert hvordan han tar standpunkt, og at med ham som visepresidentkandidat flyttes Hillary Clinton mer mot sentrum.

Gikk til valg på adopsjon som alternativ

Da Kaine gikk til valg for å bli guvernør i Virginia i 2005, stod det i programmet hans at han hadde en trobasert innvending til abort, ifølge Vox. Et av tiltakene hans for å redusere aborter var å promotere adopsjon som et alternativ til kvinner som var uønsket gravide.

I senere tid har han skiftet retorikk, og sier nå at alle «deler målet om å redusere uønskede svangerskap og aborter».

I 2008 var Kaine en av de mulige visepresidentkandidatene til Barack Obama. Det skapte reaksjoner ettersom Obama selv er tilhenger av retten til fri abort, ifølge Politico.

Trump-leiren, som for lengst har stemplet Clinton med tilnavnet «skurken Hillary» og konsekvent omtalte Ted Cruz som en løgner i nominasjonskampen, har allerede funnet et nedsettende navn på Kaine: Korrupte Kaine.

(NTB/TV 2)