IDYLL: Mange nordmenn legger ferien sin til Ibiza, men nå mener turistsjefen at øya snart ikke tåler flere besøkende. (Foto: AFP Photo) 
IDYLL: Mange nordmenn legger ferien sin til Ibiza, men nå mener turistsjefen at øya snart ikke tåler flere besøkende. (Foto: AFP Photo)  Foto: JAIME REINA

Krise i norsk ferieparadis – er snart tomt for vann

Den spanske partyøya Ibiza tåler ikke en økning i turismen fordi det ikke er nok vann til alle. Det mener den lokale feriesjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere var land som Tyrkia, Egypt og Tunisia populære feriedestinasjoner for rike europeere som ønsket seg sol og varme i ferien.

Men den urolige situasjonen i verden gjør at mange nå holder seg unna disse landene. Det fører til mer turisme i Spania.

Ifølge turistsjefen på Ibiza er de ikke i stand til å ta imot flere besøkende. Årsaken er at øya er i ferd med å gå tom for rent vann.

– Vi har 100.000 turistsenger og en registrert befolkning på cirka 13.000 mennesker. Flere personer på øya betyr at flere benytter seg av resurssene våre, for eksempel vann, sier Vicente Torres til Pulse Radio.

Ifølge Travelmarket kan man helt fint drikke vann fra springen på Ibiza.

Tåler ikke mer

På direkte spørsmål om Ibiza tåler en økning i turismen, svarer Torres følgende:

– Nei, vi har begrenset kapasitet på flere områder. Det gjelder ikke bare drikkevann, men også viktig infrastruktur, for eksempel vegkapasitet.

Nå varsler turistsjefen offensive kampanjer der turister oppfordres til å spare på vannet.

Det jobbes også med å bytte ut gamle rør. Så mye som 40 prosent av vannressursene går i dag til spille fordi rørene er i dårlig stand.

Har innført ny skatt

Ibiza er særlig kjent for å være en party-øy med hvite strender og varmt vær. Den tiltrekker seg særlig mange pengesterke ungdommer.

1. juli innførte lokalstyret en turistskatt på Ibiza. Nå må man betale to euro pr. natt man bor på et luksushotell. For hoteller med lavere standard, koster det 50 cent pr. natt.

Pengene skal gå til å bevare og renovere severdigheter, samt å finne nye måter å håndtere turismen på.