LETER: Et fly fra det australske forsvaret leter etter vrakrester i Indiahavet. (Foto: AP Photo) 
LETER: Et fly fra det australske forsvaret leter etter vrakrester i Indiahavet. (Foto: AP Photo)  Foto: Rob Griffith

Flyet forsvant med 239 personer om bord: – Vi har søkt på feil sted i over to år

Mer enn en milliard kroner har blitt brukt i søket etter det savnede Malaysia Airlines-flyet som forsvant over Indiahavet i mars i 2014. Nå tror etterforskerne at de har lett på feil sted hele tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH 370 på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. 239 personer var om bord da flyet forsvant fra radaren.

Det siste pilotene sa til flygelederne var «Good night, Malaysian three seven zero».

Flyvraket har aldri blitt funnet og teoriene om hva som har skjedd er mange, blant annet brann om bord, trykkfall som førte til at alle besvimte og at flyet ble kapret.

Flere bøker har blitt skrevet om forsvinningen. Ruteflypilot Ewan Wilson, som deltok i bokprosjektet «Good Night Malaysia 370: The Truth Behind the Loss of Flight 370», mener det ikke er noen annen mulighet enn at flyet ble styrtet med vilje.

Kan ha søkt på feil plass

Svaret på hva som har skjedd får vi trolig ikke før de svarte boksene blir funnet.

Det nederlandske ingeniørselskapet Fugro har hatt ansvaret for undervannssøket etter vraket.

Et område med størrelse på Hellas har blitt gjennomsøkt i Indiahavet. Letearbeidene har ifølge Reuters kostet 137 millioner dollar, eller drøyt 1,1 milliarder norske kroner.

Nå sier prosjektdirektør Paul Kennedy at de kan ha lett på feil sted hele tiden. Tidligere har etterforskerne trodd at flyet styrtet. Nå tror imidlertid ingeniørene at Boeing 777-maskinen kan ha glideflydd før det traff vannet.

I praksis betyr det at etterforskerne mener at noen fløy flyet helt til det siste. En dyktig pilot kan glidefly i nærmere 20 mil selv om maskinen er tom er drivstoff.

– Hvis flyet var bemannet, kan det ha glideflydd lenge. I praksis kan det ha fløyet ut av søkeområdet vårt, sier Kennedy til Reuters.

Vurderer å stoppe søket

Han vil ikke utelukke at flyet kan befinne seg i søkeområdet, men etter over to år med leting, mener ingeniøren at sannsynligheten er liten.

Dette er første gang glidefly-teorien har blitt lansert fra offentlig hold i MH 370-saken. Teorien støttes imidlertid ikke av flyprodusenten Boeing, eller av USAs og Storbritannias havarikommisjoner.

I nær fremtid skal myndighetene i Kina, Australia og Malaysia møtes for å diskutere fremdriften i leteaksjonen. De har tidligere blitt enige om at de ikke vil fortsette søket med mindre det gjøres konkrete funn.